Βάιντμαν: Δεν έχει τελειώσει η κρίση στην ευρωζώνη

Twitter @EmOikonomidis

Σε κάθε εποχή οικονομικής κρίσης, οι… πονηρές ματιές στρέφονται στις τράπεζες και τις διοικήσεις τους. Ειδικά όταν το υπάρχον πολιτικό δυναμικό αδυνατεί να ενδυθεί τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ηγεσίας με έμπνευση, όραμα, γνώση των θεμάτων και αποφασιστικότητα για να επιβάλλει και να υποστηρίξει σθεναρά μια ρεαλιστική λύση με προοπτική.

Ό, τι δηλαδή συμβαίνει στη σημερινή Ευρώπη, με την παρουσία της (κατά τη “Monde”) “παιδικής χαράς” των Βρυξελλών να στρέφει εκ των πραγμάτων την προσοχή στο τι κάνουν οι τραπεζίτες. Που στη περίπτωση της ευρωζώνης προσωποποιούνται στις φιγούρες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, και του διοικητή της Μπούντεσμπανκ, δηλαδή της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

Ο τελευταίος, υπήρξε στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ, χρησιμοποιήθηκε στην κατάλληλη συγκυρία για να “φαγωθεί” ο Άξελ Βέμπερ από τη Μπούντεσμπανκ, χωρίς να προωθηθεί στην ηγεσία της ΕΚΤ, διαδεχόμενος τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ όπως προσδοκούσε, και εκφράζει σήμερα μια αφήγηση διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, που μάλλον βρίσκεται πιο κοντά στις πραγματικές προθέσεις του Βερολίνου ακόμη και από όσα λένε… η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, όσα λέει σήμερα στην “Handelsblatt ” ο Γενς Βάιντμαν, έχουν αυξημένη χρηστική αξία. Για την Ελλάδα και συνολικά την ευρωζώνη του μέλλοντος, δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

“Μια ελάφρυνση του χρέους που θα μας άφηνε να αντιμετωπίσουμε την ίδια κατάσταση μετά από πέντε χρόνια, θα ήταν αντιπαραγωγική και θα έστελνε λάθος μήνυμα για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης, όπως συμβαίνει με την Ελλάδα. Η νέα βοήθεια από μόνη της δεν δημιουργεί ανταγωνιστικές εταιρείες και βιώσιμα δημοσιονομικά”, τόνισε ο Γενς Βάιντμαν, παρεμβαίνοντας με τη σειρά του στη δημόσια συζήτηση για την προοπτική ενός νέου “κουρέματος” του ελληνικού χρέους, που φυσικά βρίσκει κάθετα αντίθετη την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, λόγω των… μεγάλων απωλειών που αναμένεται να υποστεί η ίδια.

Εκείνο ωστόσο που αξίζει να σημειωθεί, ενδεχομένως και περισσότερο, είναι ότι, με εφαλτήριο τη συζήτηση για την Ελλάδα, ο Γενς Βάιντμαν σπεύδει να προσγειώσει όσους θεωρούν ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης έχει τελειώσει.

“Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να σπεύσουμε να κηρύξουμε το τέλος της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Και μόνο η συζήτηση που γίνεται για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δείχνει ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, και έχουμε ακόμη πολλά που πρέπει να κάνουμε, για να την αφήσουμε πίσω μας”, πρόσθεσε ο Γενς Βάιντμαν.

Η συνέχεια προσεχώς, δηλαδή μετά τις εκλογές για τη νέα Μπούντεσταγκ στις 22 Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα