Το νέο… “πέντε αστέρων” αρχηγείο του ΝΑΤΟ

Το 2015 θα ολοκληρωθεί η ανέγερση του νέου αρχηγείου του ΝΑΤΟ στα περίχωρα των Βρυξελλών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Μάλιστα, το κόστος του θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και το πολυτελές οικοδόμημα θα διαθέτει εγκαταστάσεις εφάμιλλες με εκείνες των πιο υπερπολυτελών ξενοδοχείων. Ωστόσο, τα υπερβολικά έξοδα στα οποία προβαίνει ο οργανισμός τον καθιστούν στόχο κριτικής, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που πολλά ευρωπαϊκά κράτη εφαρμόζουν μέτρα σκληρής λιτότητας, ενώ πολλοί αμφισβητούν και την

γενικότερη χρησιμότητα του οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση της σοβιετικής απειλής, θα προσφέρει στο προσωπικό του ανέσεις, όπως γήπεδα γκολφ, μια τεράστια πισίνα, εγκαταστάσεις στίβου, πολεμικών τεχνών, αλλά και αρκετά γκουρμέ εστιατόρια.

Σχετικά με την ανέγερση των πολυτελών εγκαταστάσεων, ο Κέβαν Τζόουνς δήλωσε πως η «υπερβολική πολυτέλεια ενδέχεται να αποδοκιμαστεί από τους βρετανούς αξιωματούχους και τις οικογένειές τους καθώς έχουν υποστεί μειώσεις μισθών και επιδομάτων. Το ΝΑΤΟ είναι μια απαραίτητη συμμαχία και η δέσμευσή μας προς αυτήν δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο αλλά το κάθε λεπτό που δίνουμε θα πρέπει να αποδίδει την αξία του».

Ο αμερικανός πρεσβευτής Ιβο Ντάαλντερ τόνισε πρόσφατα ότι «οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για το 73% των συνολικών δαπανών του ΝΑΤΟ και αυτό δεν είναι βιώσιμο». Την ίδια ώρα, ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, γενικός γραμματέας του οργανισμού, υπογραμμίζει πως εάν στην Ευρώπη «συνεχιστούν οι περικοπές στην Αμυνα, τότε ο αντίκτυπος στην ικανότητά μας να παρέχουμε αποτελεσματική ασφάλεια στους λαούς μας θα είναι αρνητικός». Και αναφορικά με το νέο πανάκριβο αρχηγείο, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ αρκέστηκε να δηλώσει πως «δεν πρόκειται για ένα τυπικό κτίριο γραφείων. Σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες της Συμμαχίας».

Μάλιστα, οι αρχιτέκτονες του συγκροτήματος περιγράφουν ένα σχέδιο «το οποίο αντικατοπτρίζει τη μετάλλαξη της αποστολής του (οργανισμού): από την αντίσταση και την πρόληψη στην ενοποίηση και την ενσωμάτωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα