Το Μνημόνιο “ξηλώνεται”… από την Πορτογαλία

Η εξέγερση του Νότου της Ευρώπης, αποτελεί το tipping point για την έμπρακτη ανατροπή της δύσκολης έως οριακής πραγματικότητας την οποία βιώνει το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών, λόγω της σκληρής λιτότητας που έχουν επιβάλλει η Γερμανία και οι Βρυξέλλες.

Μια εξέγερση ωστόσο που ακόμη βρίσκεται στα… χαρτιά, καθώς το Κίνημα των Αγανακτισμένων στην Ισπανία παρουσιάζει σποραδικές μόνες εκρήξεις, στην Ελλάδα… το εγκατέλειψαν προ πολλού, και στην Γαλλία

περιορίζεται σε καφενειακού τύπου γκρίνια για την απόλυτη αποτυχία του Φρανσουά Ολάντ στην Προεδρία της χώρας.

Μας μένει η Πορτογαλία. Μικρή και… συμπαθητική, θεωρητικά δεν σου γεμίζει το μάτι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, επιδεικνύει ωστόσο περίσσευμα συνέπειας ως προς τη μαχητική διάθεση. Και τη στοχοπροσήλωση για την ανατροπή μιας αδιέξοδης πολιτικής επιλογής.

Χθες, η νέα πολιορκία του προεδρικού μεγάρου, και οι ιαχές για άμεση απομάκρυνση του ανεπαρκούς Πέδρο Πάσος Κοέλιο από την εξουσία, ήρθε να συμπληρωθεί από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ποσοστό άνω του 80% μεταξύ των Πορτογάλων πολιτών θεωρεί περίπου εθνική ανάγκη το “ξήλωμα” του Μνημονίου.

Μένει να αποδειχθεί αν το… σιγανό ποταμάκι της Ιβηρικής, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για έναν χείμμαρο που θα παρασύρει στο ορμητικό πέρασμά του την “παιδική χαρά” της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης. Αυτήν δηλαδή που ευθύνεται για το σημερινό κατάντημα της Ευρώπης των λαών.

Keywords
Τυχαία Θέματα