Το “μεγάλο κόλπο” της Τουρκίας με Κύπρο και Ισραήλ

Έπρεπε να περάσουν μερικές μέρες από την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, για να πληροφορηθούμε ότι η Ουάσινγκτον δεν αναβάθμισε απλώς τον ρόλο της Άγκυρας λόγω του ανοιχτού μετώπου της Συρίας, αλλά το… σουλτανάτο φτάνει και στο επίμαχο θέμα των αποθεμάτων ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως λοιπόν παραδχτηκε ο Υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Ερντογάν Τανέρ Γιλντίζ, η Τουρκία είναι έτοιμη να προτείνει στην Κύπρο

και το Ισραήλ να περάσει το φυσικό αέριο που θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχει στην… επίμαχη ΑΟΖ, από αγωγό που θα διατρέχει το τουρικό έδαφος.

Έσπευσε μάλιστα να σημειώσει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι προς το συμφέρον όλων στην περιοχή, ενώ θα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και στις τρεις χώρες. Δεν παρέλειψε δε να σχολιάσει ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, η Ουάσινγκτον “αναγνώρισε” στην Τουρκία το… δικαίωμά της να έχει λόγο και ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Τανέρ Γιλντίζ μάλιστα αμφισβήτησε ευθέως τη νομιμότητα του δικαιώματος της Κύπρου να πραγματοποιήσει έρευνες στην ΑΟΖ χωρίς… συνδιαχείριση των αποθεμάτων με τους Τουρκοκυπρίους, επαναλαμβάνοντας παλαιότερες θέσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Και υπονοώντας ευθέως ότι η… νομιμοποίηση περνάει μέσα από τον τουρκικό αγωγό.

Keywords
Τυχαία Θέματα