Το ΔΝΤ άνοιξε… δρόμο για νέο “κούρεμα”

Το δρόμο για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ανοίγει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος.

Αν και επισήμως, η κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της, το θέμα ουσιαστικά προανήγγειλαν τόσο ο υπουργός Οικονομικών, όσο και ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Πωλ Τόμσεν, ενώ συμπεριλαμβάνεται και σε χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ,

εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, σημειώνοντας ότι στην εκτίμηση αυτή, ενσωματώνει και το κούρεμα στα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από τους επίσημους πιστωτές της.

Ήδη, ένα 24ωρο πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης, Γιάννης Στουρνάρας και Πωλ Τόμσεν σημείωναν με έμφαση ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα ανοίξει το δρόμο στην Ελλάδα για να ζητήσει δραστική μείωση του χρέους της από τους εταίρους της.

Στην εκτίμηση αυτή (για το νέο κούρεμα) βασίζεται πιθανότατα και η βεβαιότητα του οικονομικού επιτελείου ότι δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα ούτε στη διετία 2015-2016, παρά το γεγονός ότι το δημοσιονομικό κενό υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ!

Προκειμένου να εκταμιευθεί εγκαίρως τόσο η δόση των 2,8 δισ ευρώ όσο και των 6 δισ ευρώ, το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει την επεξεργασία των κατάλληλων νομοθετικών διατάξεων για τα σχετικά προαπαιτούμενα, με την προσοχή στραμμένη ήδη στην επόμενη αξιολόγηση οπότε και τεθεί εκ νέου το ζήτημα του ΦΠΑ.

Ειδικά όσον αφορά στις ρυθμίσεις οφειλών, που θα καλύψουν μεγάλο μέρος του φετινού δημοσιονομικού κενού, το βασικό πλαίσιο της αποκαλούμενης “τελευταίας ευκαιρίας” δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης έως και σε 48 δόσεις, χωρίς ελάχιστο ποσό δόσης, με μείωση προσαυξήσεων 20- 50%, ενώ θα απαιτείται υπογραφή λογιστή για οφειλές άνω των 75.000 ευρώ και εμπράγματες εγγυήσεις για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ.

Απεριόριστες θα είναι οι δόσεις για οφειλές έως 5.000 ευρώ αλλά και στις περιπτώσεις όπου θα υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής, με εξαίρεση τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Ποινική δίωξη θα ασκείται για οφειλές άνω των 10.000 ευρώ (σήμερα άνω των 5.000 ευρώ), ενώ ως χαμένοι μπορούν να χαρακτηριστούν όσοι έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση, οι οποίοι εξαιρούνται από τη νέα ρύθμιση, με δεδομένο ότι οι δόσεις δεν ξεπερνούν συνήθως τις 20.

Στο μέτωπο των ακινήτων, το ΕΕΤΗΔΕ που διατηρείται σε ισχύ και το 2013 θα είναι μειωμένο κατά 15%, χωρίς να προβλέπεται τελικά αφορολόγητο, ενώ έως το τέλος Ιουνίου θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο που θα ισχύσει το 2014, οπότε και θα εκτιμηθεί εάν υπάρχει η δυνατότητα αφορολόγητου.

Keywords
Τυχαία Θέματα