Τι θα γίνει (τελικά) με τις αποδείξεις…

(Photo Eurokinissi)

Δύο μόλις 24ωρα από την αφαίρεση της σχετικής διάταξης από το Νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που καταργούσε το μέτρο της συλλογής αποδείξεων και μετά τις αντιδράσεις των κομμάτων, το υπουργείο Οικονομικών επαναφέρει το μέτρο ενισχύοντάς το με φορολογικά κίνητρα και εντάσσοντάς το σε άλλο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο.

Ο Γ. Στουρνάρας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

ξεκαθάρισε ότι «Δεν καταργούμε το μέτρο της συλλογής αποδείξεων και θα καταθέσουμε σχετική διάταξη τον Σεπτέμβριο, όπου το μέτρο θα συνοδεύεται από φορολογικά κίνητρα». Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης προανήγγειλε την υποχρεωτική χρήση καρτών πληρωμών στις συναλλαγές για ποσά άνω των 500 ευρώ από 1.500 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Στα κίνητρα που εξετάζει να χορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους προκειμένου να ζητούν και να παίρνουν απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες:

- Η έκπτωση στο ΦΠΑ κατά 10% . Ο φορολογούμενος ο οποίος θα κάνει τις συναλλαγές του με πλαστικό χρήμα ή θα χρησιμοποιεί την κάρτα αποδείξεων θα έχει φορο- μπόνους, που θα αντιστοιχεί σε μείωση ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10% .

- Κληρώσεις με δώρα. Με τον κωδικό της απόδειξης οι φορολογούμενοι θα μετέχουν σε κληρώσεις που θα διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα, π.χ. κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών ή κάθε εξάμηνο, με δώρα τα οποία θα μπορούσαν να είναι αυτοκίνητα, ταξίδια ή και μετρητά. Όπως λένε αρμόδια στελέχη, για έναν καταναλωτή το ενδεχόμενο να κερδίσει 10.000 ευρώ ή ένα αυτοκίνητο είναι σημαντικό δέλεαρ ενώ η δαπάνη για τον προϋπολογισμό είναι ανεπαίσθητη μπροστά στο όφελος που θα προκύψει από τη συλλογή αποδείξεων.

Σημειώνεται ότι για τα φετινά εισοδήματα κάθε φορολογούμενος οφείλει να συγκεντρώνει αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 25% του ετησίου εισοδήματός του μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ. Εάν δεν καταφέρει να καλύψει το 25% του εισοδήματός του με αποδείξεις, τότε την επόμενη χρονιά με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο ίσο με το 22% του ποσού που δεν καλύφθηκε.

Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες οι συναλλαγές να γίνονται με πλαστικό χρήμα ή με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ώστε να καταγράφονται και να εισπράττεται ο ΦΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η υποχρεωτική χρήση καρτών πληρωμών για συναλλαγές για ποσά άνω των 500 ευρώ, από 1.500 που προβλέπει σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Θεοχάρη, από τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουν πρωτοβουλίες για την παροχή κινήτρων σε όσους κάνουν χρήση καρτών πληρωμών για τις συναλλαγές τους.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης μιλώντας στη Βουλή, από το 2014 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των φόρων στα ΙΧ και καθιερώνεται σύστημα υπολογισμού με βάση όχι τα τέλη, αλλά την αξία, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται το πόρισμα ειδικής επιτροπής για τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, που θα καθιερώνει έναν μόνιμο τρόπο αναπροσαρμογής των τιμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα