Τα βάζει με τα λόμπι το SPD

Ένα διαχρονικό αλλά και πάντα επίκαιρο πρόβλημα της έννομης τάξης όλων των σύγχρονων κρατών θίγει το προεκλογικό πρόγραμμα των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας (SPD), δια του οποίου στοχεύεται προφανώς και η αποκόμιση αντίστοιχων ψήφων ενόψει των εκλογών του επόμενου Σεπτεμβρίου: Το SPD σχεδιάζει να αντιμετωπίσει νομοθετικά το φαινόμενο των λόμπι.

Την πρωτοβουλία αυτή προανήγγειλε ο αρχηγός του κόμματος Sigmar Garbiel μιλώντας στην ιστοσελίδα «Spiegel-online», ενώ ανέφερε και τους πυλώνες πάνω στους οποίους αυτή θα βασισθεί.

Ένα πρώτο

βήμα θα είναι η δημιουργία μητρώου στο Bundestag, όπου θα καταγράφονται επισήμως τα λόμπι. Ακόμα, θα επιδιωχθεί να καταστεί διαφανέστερη η συμμετοχή εξωτερικών συμβούλων στα υπουργεία. Στα πλαίσια αυτά θα προωθηθεί νόμος που θα ξεκαθαρίζει ποια θα είναι η συμβολή των «εξωτερικών συμβούλων» κατά την επεξεργασία των νομοσχεδίων. Εξάλλου, και η συμμετοχή των πολιτών στη νομοθετική διαδικασία, σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες αποκτήσουν την απαιτούμενη κοινοβουλευτική δύναμη, θα είναι ενισχυμένη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του SPD θα ψηφίσει σήμερα το κυβερνητικό του πρόγραμμα, με το οποίο θα διεκδικηθεί η Καγκελαρία. Την τελευταία λέξη επ’ αυτού θα έχει το Συνέδριο της 14ης Απριλίου στο Άουγκσμπουργκ.

Το σημαντικό είναι πάντως, γεγονός που σαφώς θα έπρεπε να απασχολήσει και το ελληνικό κοινοβούλιο, ότι η ανάγκη ρύθμισης και ελέγχου του φαινομένου των λόμπι γίνεται ολοένα πιο αισθητή όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο, δηλ. στις Βρυξέλλες (τα λόμπι και η λειτουργία τους προβλέπονται άλλωστε και από την Συνθήκη της Λισσαβόνας), αλλά και στις εθνικές έννομες τάξεις των κρατών-μελών.

Keywords
Τυχαία Θέματα