Τα τέσσερα σενάρια για το «αύριο» της Κύπρου, σύμφωνα με το Spiegel

Η ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Spiegel παρουσιάζει τα τέσσερα σενάρια για το πώς μπορεί να εξελιχθεί το ζήτημα της Κύπρου, αλλά και το μέλλον εν γένει της χώρας:

Συμβιβασμός την τελευταία ώρα: Η Κύπρος τα καταφέρνει να βρει τα 5,8 δισ. ευρώ που λείπουν ως την Δευτέρα. Το σχέδιο Γ’ θα μπορούσε να αποτελείται από τα κάτωθι στοιχεία:

Η προγραμματισμένη

διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα ρίχνει το απαιτούμενο ποσό για την τραπεζική διάσωση κατά 2,3 δισ. ευρώ. Απομένουν περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Για να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό, χρησιμοποιούνται κρατικά αποθέματα σε χρυσό αξίας 500 εκ. ευρώ και ίσης αξίας εκκλησιαστική περιουσία. Οι τραπεζικές καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ επιβαρύνονται με φόρο 15%. Με αυτόν τον συμβιβασμό θα μπορούσαν να μείνουν ικανοποιημένοι τόσο η ευρωζώνη όσο και οι Κύπριοι. Επιπρόσθετα, επιβάλλονται προσωρινά περιορισμοί στην κυκλοφορία του κεφαλαίου, ώστε να αποτραπεί η μαζική φυγή καταθέσεων και κατ’ επέκταση η κατάρρευση και άλλων τραπεζών.

Οι τράπεζες χρεοκοπούν, αλλά η Κύπρος διασώζεται: Ο συμβιβασμός αποτυχαίνει. Η Κύπρος αφήνει να περάσει άπρακτος η προθεσμία της Δευτέρας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλείνει την κάνουλα. Αμφότερες οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας χρεοκοπούν και πρέπει να διαλυθούν. Οι τραπεζικοί καταθέτες χάνουν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους. Η τρόικα προσφέρει βοήθεια, ώστε να προστατεύσει το κυπριακό κράτος από τη χρεοκοπία και να εξασφαλίσει τις καταθέσεις ως τα 100.000 ευρώ. Το πρόγραμμα είναι φθηνότερο για τους «διασώστες», μιας και οι κυπριακές τράπεζες δεν χρειάζεται να ανακεφαλαιοποιηθούν. Όμως, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να στηριχθούν με επιπλέον κεφάλαια, ώστε να αντέξουν τις ζημίες τους από τις κυπριακές. Στην Κύπρο, λόγω της καταστροφής του τραπεζικού τομέα, η βαθιά ύφεση είναι αναπόφευκτη.Κρατική χρεοκοπία στην Κύπρο: Η κυπριακή κυβέρνηση αγνοεί το τελεσίγραφο της ΕΚΤ. Ποντάρει στην βελτίωση της πρότασης του Eurogroup, ώστε να αποφύγει την καταστροφή. Όμως, το Eurogroup επιλέγει να την καταστήσει παράδειγμα προς αποφυγή. Η Κύπρος δεν λαμβάνει κανένα δάνειο. Στην αρχή χρεοκοπούν οι κυπριακές τράπεζες και μετά το κράτος. Η Κύπρος επαναφέρει την κυπριακή λίρα ως νόμισμα για να μπορεί να πληρώσει τους δημόσιους υπαλλήλους και η οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί. Στις διεθνείς αγορές διασπείρονται εκ νέου οι εικασίες γύρω από το ποια θα είναι η επόμενη χώρα που θα εξέλθει της ευρωζώνης. Τα επιτόκια για την Ισπανία ή την Ιταλία ανεβαίνουν και καταφθάνει η επόμενη κρίση στην ευρωζώνη. Αγωνία εβδομάδων: Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αγνοεί τη σύσταση της ΕΚΤ ως προς την παροχή δανείων προς τις εμπορικές τράπεζες. Με δική της πρωτοβουλία παρατείνει την παροχή έκτακτης βοήθειας (ELA). Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αντιδράσει, μιας και δεν διαθέτει εκτελεστική εξουσία πάνω στις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου παραμένουν σε λειτουργία. Παρατηρείται πρωτοφανής σύγκρουση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, η διευθέτηση της οποίας μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες. Σε αυτό το διάστημα παραμένουν σε ισχύ οι έλεγχοι κυκλοφορίας κεφαλαίου. Η κυπριακή κυβέρνηση κερδίζει χρόνο, ώστε να επεξεργασθεί νέο πακέτο διάσωσης. Ενδεχομένως προστρέχει σε βοήθεια η Ρωσία, σε αντίθεση με την τωρινή της στάση. Ή η ευρωζώνη συνηθίζει στην ασυνήθιστη αυτή κατάσταση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, το πιθανότερο σενάριο είναι ασφαλώς το πρώτο, δηλ. ο συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής. Και αυτό θα συνιστά νίκη της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία εξ αρχής στόχευε στην συμμετοχή όσων ωφελούνταν από τον φορολογικό παράδεισο της Κύπρου στην κάλυψη των ζημιών από την διάσωσή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα