“Συνυπευθυνότητα” Γαλλίας για σφαγές στο Μάλι

Οι κυβερνητικές δυνάμεις στο Μάλι, στην μάχη των οποίων κατά των ισλαμιστών συνεπικουρούνται από τον γαλλικό στρατό, κατηγορούνται για μαζικές εκτελέσεις αντιπάλων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει έντονες ανησυχίες.

Όπως μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, τα κυβερνητικά στρατεύματα στο Μάλι φημολογείται ότι παραβίασαν μαζικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκθέσεις που έχει στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Ένωση μιλούν για φυλετικές μάχες και επιθέσεις εκδίκησης. Η αρμόδια επίτροπος Kristalina Georgieva

εμφανίσθηκε «ιδιαίτερα ανήσυχη», δεδομένης μάλιστα και της ευθείας αρωγής που παράσχει η Γαλλία στην κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας.

Οι αναφορές μιλούν για εκκαθαρίσεις ντόπιων, στους οποίους καταλογίσθηκε συμμαχία με τους ισλαμιστές. Τα θύματα στην πόλη Sevare, στο Nioro και στο κεντρικό Μάλι ήταν δεκάδες.

Διεθνείς οργανώσεις, όπως η Human Rights Watch, κάνουν έκκληση για την αποστολή ανεξάρτητων παρατηρητών από τον ΟΗΕ.

Θυμίζουμε ότι ο γαλλικός στρατός έχει ενωθεί με τις κυβερνητικές δυνάμεις από τις 10 Ιανουαρίου στον αγώνα κατά των ισλαμιστών ανταρτών. Η απόδοση καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τακτικό στρατό του Μάλι ρίχνει, όπως είναι φυσικό, βαριές σκιές στην όλη στρατιωτική επιχείρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα