Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν Μέρκελ και Νετανιάχου

Δεν έλειψαν τα καλά λόγια και οι αμοιβαίες φιλοφρονήσεις κατά τη συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο μεταξύ του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu και της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel, όμως η διαφωνία τους στα βασικά, φλέγοντα πολιτικά ζητήματα παρέμεινε εμφανής.

Η   Merkel, με αφορμή την εκτόξευση ρουκετών από την Hamas στο έδαφος του, επανέλαβε την προσήλωση της χώρας της στην ασφάλεια του Ισραήλ, αποδίδοντας ταυτόχρονα την ευθύνη για τις πρόσφατες εχθροπραξίες στους Παλαιστινίους. Σημείωσε την αξία

της φιλίας των δύο χωρών, μιας και, σύμφωνα με αυτήν, το Ισραήλ «αποτελεί την μοναδική δημοκρατία στην περιοχή, με την οποία η Γερμανία διατηρεί στρατηγική σχέση».

Στο άκουσμα αυτών των όμορφων λόγων, ο  Benjamin Netanyahu, που εμφανίστηκε ηπιότερος από προηγούμενες ανάλογες δηλώσεις του, απάντησε με ένα “Thank you, Angela”, ευχαριστώντας έτσι για την φιλοξενία και το ειλικρινές ενδιαφέρον της Καγκελαρίου για την ευημερία και την ασφάλεια του κράτους του.

Επί της ουσίας όμως, οι διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και Ισραήλ παρέμειναν τόσο ως προς τον εποικισμό παλαιστινιακών εδαφών όσο και ως προς την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Χαρακτηριστικά επ’ αυτού τα λόγια της Angela Merkel: «Θέλουμε να υπάρχει το ιουδαϊκό κράτος του Ισραήλ και παλαιστινιακό κράτος» .. «Στο ζήτημα του εποικισμού συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε».

Θυμίζουμε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν τον τελευταίο καιρό τεταμένες, λόγω της στάσης του Βερολίνου στα κρίσιμα για το Ισραήλ αυτά θέματα, κάτι που φανερώθηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Πρέσβη του Ισραήλ στην Γερμανία, ο οποίος τις χαρακτήρισε «όχι τόσο καλές όσο πρωτύτερα». Αξίζει τέλος, να σημειωθεί, ότι η επίσκεψη του Netanyahu στο Βερολίνο σημαδεύτηκε από μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας και διαδηλώσεις Παλαιστινίων, που απαιτούν την «άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους».

Keywords
Τυχαία Θέματα