Σύγχρονη Αυτοδιοίκηση χωρίς κομματικά πάθη

* Το άρθρο του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού δημοσιεύτηκε στον σαββατιάτικο “Ελεύθερο Τύπο”

Ζούμε σε δύσκολες εποχές γιατί οι Έλληνες είχαν κι έχασαν και συνεπώς τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι η οργή και ο θυμός.

Σ’ αυτό το περιβάλλον διεξάγονται σε λίγους μήνες οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία ο δικαιολογημένος θυμός που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία να μετατραπεί σε δύναμη δημιουργίας και ουσιαστικής ανανέωσης.

Οι πολίτες δεν έπαψαν ποτέ να προσβλέπουν

στην αυτοδιοίκηση όχι μόνο ως τον εγγύτερο προς αυτούς θεσμό αλλά και ως μοχλό ανάπτυξης και φορέα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. Σε ποια αυτοδιοίκηση όμως;

Στη σύγχρονη αυτοδιοίκηση με ανοιχτούς ορίζοντες και γερά θεμέλια σε αδιαπραγμάτευτες αξίες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Στη σύγχρονη αυτοδιοίκηση που λειτουργεί με συλλογική ηγεσία γιατί μόνο αυτή μπορεί να αλλάξει σήμερα τα πράγματα προς το καλύτερο.

Στη σύγχρονη αυτοδιοίκηση που λειτουργεί ως ορχήστρα: ο καθένας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει ώστε το συνολικό αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο προς όφελος της κοινωνίας και κάθε πολίτη.

Και αυτός είναι και ο στόχος της «Αυτοδιοικητικής Προοπτικής». Να δημιουργηθούν συνθήκες συλλογικής ηγεσίας και συμμετοχικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων, ούτως ώστε αυτοί που υλοποιούν, αυτοί να αποφασίζουν. Είναι η ανθρώπινη εκδοχή της αυτοδιοίκησης.

Αυτό το μοντέλο εφαρμόσαμε στην αιρετή περιφέρεια Θεσσαλίας στην πρώτη μας θητεία. Και πετύχαμε – ένα στοιχείο αναφέρω μόνο, ενδεικτικά – να απογειώσουμε την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών πόρων στο 71% από 25% που ήταν όταν αναλάβαμε την διαχείριση του ΕΣΠΑ. Και μεγαλύτερη απορροφητικότητα σημαίνει περισσότερα έργα, περισσότερα χρήματα στην τοπική οικονομία – μόνο το 2013 η περιφέρεια Θεσσαλίας παροχέτευσε 70 εκατ. ευρώ «ζεστό» χρήμα στην πραγματική οικονομία – και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, που είναι ίσως οι κρισιμότερες των τελευταίων ετών, είναι συνεπώς μοναδική ευκαιρία για τους πολίτες να επιλέξουν, να ισχυροποιήσουν αυτούς που εκφράζουν και εγγυώνται τη σύγχρονη αυτοδιοίκηση. Αυτούς που εγγυώνται ότι λειτουργούν χωρίς κομματικά «πάθη», στην πράξη κι όχι τα λόγια. Αυτούς που βλέπουν τη «μεγάλη εικόνα» και μπορούν να εξασφαλίσουν την προοπτική για την αυτοδιοίκηση και τον τόπο τους.

Όσες αντιξοότητες κι αν αντιμετωπίζουμε, αυτές μπορούν να αποτελέσουν εναύσματα συμμετοχικής δράσης και να μετατραπούν σε θετική δύναμη αλλαγής αρκεί να είμαστε ενωμένοι. Γιατί οι κοινωνίες μόνο όταν είναι ενωμένες πηγαίνουν από νίκη σε νίκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα