Στουρνάρας σε Reuters: Με φοβίζουν οι πιέσεις για χαλάρωση

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν έχει διασωθεί οριστικά και θεωρεί ότι η χώρα θα πρέπει να αντισταθεί στην εσωτερική πολιτική πίεση για χαλάρωση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε έναν χρόνο που θα κρίνει την αποφυγή ή μη της χρεοκοπίας.

«Αυτό

που με φοβίζει είναι η μεγάλη πίεση από την κοινωνία, τα media και τους βουλευτές όλων των κομμάτων για την χαλάρωση του προγράμματος … είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς», δήλωσε εν προκειμένω από το γραφείο του στο Σύνταγμα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας πρόσθεσε ακόμα ότι διαβλέπει σημάδια εξόδου της Ελλάδας από την κρίση: Χρήματα καταθέσεων επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες, τα ελληνικά ομόλογα ακριβαίνουν και ο πρωτογενής προϋπολογισμός για το 2013 θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που αναμένει η τρόικα, καταγράφοντας μάλιστα μικρό πλεόνασμα της τάξης του 0,4% και παρά την συντριπτική ύφεση:

«Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αυτό που μας κρίνει. Η τρόικα το αναμένει στο μηδέν, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι θα είναι ελαφρώς καλύτερο… Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες οι εταίροι μας να μειώσουν περαιτέρω το χρέος», είπε.

Ακόμα υπογράμμισε ότι επί του παρόντος δεν διεξάγεται καμία συζήτηση γύρω από πιθανό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, διευκρινίζοντας ότι μιλώντας για «μείωση του χρέους» εννοεί την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στα δάνεια.

Παρά τις θετικές εξελίξεις, ο Έλληνας υπουργός παραδέχθηκε ότι η καταπολέμηση της ανεργίας θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο για να γίνει πραγματικότητα. Η οικονομία θα πρέπει πρώτα να αρχίσει να αναπτύσσεται, κάτι που αναμένεται να αρχίσει από το τέλος του έτους.

«Το μεγάλο μας αγκάθι είναι η ανεργία. Υπάρχει μεγάλη χρονική απόσταση ανάμεσα στην αύξηση του ΑΕΠ και την πτώση της ανεργίας και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, τόσο οικονομικό όσο και κοινωνικό».

Τέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή και αλληλεγγύη για έναν ακόμα χρόνο:

«Αντιμετωπίζουμε μια τεράστια κρίση, δεν φύγαμε ακόμα από την καυτή ζώνη της χρεοκοπίας. Τα πάμε καλύτερα αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι ξεφύγαμε από κάθε κίνδυνο. Το 2013 θα κρίνει το εάν θα τα καταφέρουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα