Αβραμόπουλος: Νέες ευκαιρίες για την Ελλάδα

Τη μεταβολή των επιφυλακτικών απόψεων και των αρνητικών στερεοτύπων που υπάρχουν σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για την Ελλάδα, επιχειρεί να προωθήσει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος προγραμματίζοντας σειρά επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας βελτίωσης της διεθνούς εικόνας της χώρας μας, ο κ.Αβραμόπουλος επισκέφθηκε σήμερα το Ταλλίν, όπου για πρώτη φορά πήγε Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε διμερές επίπεδο.

Στις επαφές του με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας, Andrus Ansip, την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ene Ergma και με τον Εσθονό ομόλογό του Urmas Paet, ο κ.Αβραμόπουλος συζήτησε διμερή θέματα, όπου διαπιστώθηκε το πολύ καλό επίπεδο των ελληνο-εσθονικών σχέσεων. Συζητήθηκαν επίσης εθνικά ζητήματα, ειδικότερα αυτά που είναι στην πρώτη γραμμή της εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών, διαπιστώνοντας συναντίληψη στο σύνολο των θεμάτων. Αναφορικά με την οικονομική κρίση και την ΕΕ εξετάσθηκαν οι διέξοδοι από την κρίση, τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνεισφορά των νέων τεχνολογιών. Ως προς τις τάσεις και τους προσανατολισμούς της ΕΕ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πρέπει να σφυρηλατηθεί με “περισσότερη” Ευρώπη, προκειμένου να μπορέσει η ΕΕ να βγει ισχυρότερη από την οικονομική κρίση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η διάλεξη που έδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε στελέχη του Εσθονικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με την ευρωπαϊκή προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης. Στην ομιλία του ο κ.Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι επειδή το πολιτικό κέντρο βάρους της Ευρώπης έχει μετακινηθεί προς ανατολάς, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για χώρες όπως η Ελλάδα και η Εσθονία, οι οποίες βρίσκονται στο ανατολικό άκρο της ενωμένης Ευρώπης. Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και διπλωματών, ο κ.Αβραμόπουλος παρουσίασε την ελληνική προσπάθεια προσαρμογής – τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σήμερα στην Ελλάδα, προκειμένου τόσο η χώρα μας όσο και η Ευρώπη να υπερβούν την οικονομική κρίση.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας, Μητροπολίτη Ταλλίν και πάσης Εσθονίας, κ. Στέφανο, τον οποίο συνεχάρη για το σημαντικό ποιμαντικό έργο που επιτελεί.

Keywords