Η «Αταλάντη» στο Camp στις 11/2

Το ποιητικό αριστούργημα του Ζαν Βιγκό, «Αταλάντη» προβάλλεται στις 11 Φεβρουαρίου, με ελεύθερη είσοδο, στον πολυχώρο τέχνης Camp, στην πλατεία Κοτζιά.

Πρόκειται ουσιαστικά για τα 89 λεπτά, από τα 157 λεπτά συνολικής διάρκειας, της κινηματογραφικής παραγωγής του πρωτοπόρου Γάλλου σκηνοθέτη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 29 ετών -θύμα της φυματίωσης- το 1934, τη χρονιά ακριβώς που ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.

Το σενάριο της «Αταλάντης» (όνομα μιας πλωτής φορτηγίδας που μεταφέρει εμπορεύματα στα ποτάμια της κεντρικής Ευρώπης), ξεκινά

το ταξίδι της από μια επαρχιακή πόλη, με προορισμό το κέντρο του Παρισιού και επιβάτες τον νιόπαντρο καπετάνιο με τη σύζυγό του, στο ταξίδι του μέλιτος. Καθώς η «Αταλάντη» χαράζει την πορεία της, οι νιόπαντροι (Ζαν Νταστέ και Ντίτα Παρλό) εναλλάσσουν την ερωτική επιθυμία τους με ανία, υπό το βλέμμα ενός αλλόκοτου λοστρόμου (Μισέλ Σιμόν) κι ενός μαθητευόμενου μούτσου, περιτριγυρισμένοι από γάτες, αλλά και από μια συλλογή από αντικείμενα, μηχανικά παιχνίδια, μαριονέτες, μαχαίρια, γραμμόφωνα. Ταινία ποιητική, με ονειρικές και ρεαλιστικές ταυτόχρονα εικόνες που γίνονται ακόμα πιο δυνατές όταν η «Αταλάντη» δένει στο Παρίσι και η νύφη αποφασίζει να την εγκαταλείψει και να περιπλανηθεί στη μοντέρνα πόλη.

Για το κλασικό αριστούργημα «Αταλάντη», ο Άκι Καουρισμάκι έχει ενδεικτικά, αναφέρει ότι «είναι μια ταινία που γυρίστηκε από κάποιον που ήξερε ότι θα πέθαινε σύντομα, γι' αυτό και κατέδειξε την ομορφιά της ζωής έτσι όπως εκείνος δεν θα την ζούσε ποτέ».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα