Σε εγρήγορση πολίτες και φορείς για καταργήσεις-απολύσεις

Συσπείρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων των δήμων (γονέων, ηλικιωμένων, εργαζομένων, δημοτικών παρατάξεων) και της ΚΕΔΕ (συνεδριάζει τέλη Μαΐου) για την κατάργηση του άρθρου 4 του σχεδίου νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις» που βρίσκεται σε διαβούλευση. Με την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου προβλέπεται κατάργηση των ΝΠΔΔ ή συγχώνευση ή εκχώρηση των δικαιωμάτων τους σε ιδιώτες με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα.

Τις τελευταίες μέρες οι σύλλoγoι

γονέων των παιδικών σταθμών βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση με τα σωματεία εργαζομένων των δήμων αλλά και με τις δημοτικές αρχές ώστε να οργανώσουν τις δράσεις τους. Το θέμα συζητείται, εκτός ημερήσιας διάταξης, πρώτο σε κάθε δημοτικό συμβούλιο όπου παρατηρείται σύμπνοια απόψεων. Η απόφαση, με μορφή ψηφίσματος, θα σταλεί σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, στους ίδιους τους υπουργούς, ενώ προτάσεις ακούστηκαν να σταλούν προσωπικά σε καθένα βουλευτή. Η μόνη διαφωνία εκφράζεται από κάποιους συμβούλους και συνήθως αφορά τον τρόπο διατύπωσης του ψηφίσματος.

Ακούστηκαν απόψεις περί αντισυνταγματικότητας αλλά από πολλούς θεωρήθηκε μάταιος και «φιλολογικός» ένας τέτοιος δρόμος διεκδίκησης, δεδομένης της κατάληξης παρόμοιων περιπτώσεων, αυτή την εποχή. Θέσεις που διατυπώνονται όπως να τεθούν κριτήρια αξιολόγησης ανά νομικό πρόσωπο και να μην τεθεί θέμα κατάργησης σαν οριζόντιο μέτρο (δηλαδή όποιο νομικό πρόσωπο παρουσιάζει ισοσκελισμένο ισολογισμό ή κερδοφορία, ποιός ο λόγος κατάργησης ή συγχώνευσης) ή ότι αναλόγως το σκοπό θα πρέπει να υπάρξουν ΝΠΔΔ ένα, τουλάχιστον, ανά δήμο θεωρώ πως είναι δίκαια. Ορισμένοι δήμοι δηλαδή έχουν ήδη μειώσει τα ΝΠΔΔ με σκοπό την κοινωνική μέριμνα (εκεί που ανήκουν οι παιδικοί σταθμοί) σε ένα, στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ας προχωρήσουν στο ίδιο μέτρο άλλοι δήμοι που δεν το έχουν κάνει. Δεν υπάρχει λόγος κατάργησης εντελώς, κάθε παροχής κοινωνικής μέριμνας. Ή για παράδειγμα αν ένα ΝΠΔΔ, με σκοπό τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, παρουσιάζει κέρδη και δεν επιβαρύνει το δήμο με επιπλέον δαπάνες αλλά απεναντίας του προσφέρει έσοδα, ποιός ο λόγος αλλαγής καθεστώτος;

Από τα σωματεία των εργαζομένων διαβλέπεται συνέχεια της παρέμβασης και σε άλλες δομές. Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι θέσεις τίθονται σε διαθεσιμότητα από τις καταργήσεις των νομικών προσώπων ή τις συγχωνεύσεις, υποστηρίζουν πως αν ψηφιστεί το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, στην ουσία καταργείται το αυτοδιοίκητο της τοπικής αυτοδιοίκησης που με νόμο από το 1990 έχει επιτύχει την οργάνωση των δομών της ανάλογα με τις ανάγκες της.

Χωρίς κανείς να αμφιβάλει ότι έχουν υπάρξει λάθη στην οργάνωση αλλά και στη διαχείριση ΝΠΔΔ από αρκετούς δήμους αλλά ταυτόχρονα με γνώμονα και τον κοινωφελή σκοπό των νομικών προσώπων, πιστεύω πως πρέπει να υπάρξει μια πιο ορθολογική κρίση, για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Όπου υπάρχει βιωσιμότητα και όπου κρίνεται αναγκαίο το κράτος και η περιφέρεια οφείλουν να βρίσκονται κοντά στον πολίτη. Να τον διευκολύνουν και να του συμπαραστέκονται. Ειδικά αυτή την περίοδο.

Όπως και να έχει, όλοι πρέπει να επεξεργάζονται στο μυαλό τους ένα εναλλακτικό σχέδιο. Η κυβέρνηση για κάθε οδηγία-εντολή της τρόικας και οι δήμοι για κάθε ενδεχόμενη τελική απόφαση των κυβερνητικών στελεχών. Απώτερος σκοπός είναι η επιβίωση του κοινωνικού κράτους, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εφαρμογή στις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα