Σαμαράς: Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα βελτιώνεται σταθερά

Η Ελλάδα ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης και σταθεροποιείται, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς απευθύνοντας χαιρετισμό στο φόρουμ των Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρά τις μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

«Η Ελλάδα ξεπερνά το μέγιστο

σημείο ύφεσης και σταθεροποιείται. Η Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης έχοντας ξεπεράσει την κρίση. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να συνεργαστούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

«Να εργαστούμε και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα βελτιώνεται σταθερά και με γοργούς ρυθμούς. Προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Η βούληση και η προσπάθεια αναγνωρίζεται διεθνώς», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα στηρίζει την Τουρκία στην προσπάθεια για ανάπτυξης».

«Οι ελληνοτουρκικές συνεργασίες βασίζονται στον τουρισμό, στις χερσαίες μεταφορές και σε άλλους σημαντικούς οικονομικούς τομείς», τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Και στον τουρισμό, όπου η ενίσχυση της συνεργασίας αποτελεί αίτημα των φορέων και των επιχειρηματιών του κλάδου, αλλά και της κοινωνίας μας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη ροή τουριστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Παράλληλα, όμως, βλέπουμε και προσδοκούμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία στην Ελλάδα. Γι` αυτό το λόγο, άλλωστε, προχωρούμε στη θεσμοθέτηση και επέκταση της επί τόπου χορήγησης θεωρήσεων των visa από επιλεγμένα τουρκικά λιμάνια σε ελληνικά νησιά, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες Schengen».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να κερδίσουν πολλά, συμπλήρωσε.

«Σταθερή επιδίωξη μας είναι η εξομάλυνση των σχέσεων μας με την Τουρκία εφόσον η γειτονική χώρα δείχνει σεβασμό στους διεθνείς κανόνες», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς και συνεχάρη τους διοργανωτές για την οργάνωση του Συνεδρίου.

Κατά την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν ανέφερε ότι η χώρα του «πρέπει να συμβάλλει στην οικονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας, τα προβλήματα της Ελλάδας είναι και δικά μας προβλήματα» και σημείωσε ότι οι επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις δεν είναι ακόμη στο προσδοκώμενο επίπεδο.

Και αναφέρθηκε στο πολιτικό πεδίο, υπογραμμίζοντας ότι η στήριξη της Ελλάδας για την προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο φόρουμ μετέχουν 90 ελληνικές επιχειρήσεις και 175 τουρκικές, ενώ παρίστανται 270 εκπρόσωποι του τουρκικού επιχειρηματικού κόσμου και θεσμικών φορέων, και αναμένεται να γίνουν 270 επιχειρηματικές συναντήσεις, με τις οποίες ολοκληρώνονται οι εργασίες του συνεδρίου.

Από ελληνικής πλευράς, μετέχουν μεταξύ άλλων, οι εταιρίες Alumil, Αντένα, Αρχιρόδον, Dynacom (δεξαμενόπλοια), Fashion Box, Folli Follie, ΕΛΠΕ, Ιντραλότ, Καρέλιας, Kleemann (ανελκυστήρες), Lamda Development (ακίνητα), ΜΕΤΚΑ (παραγωγή ενέργειας), Ομιλος Μιχαηλίδη, οι τράπεζες Εθνική και Πειραιώς, Νηρέας, Olympus Plaza (σταθμοί αναψυχής εθνικών οδών), Olympia electronics ( ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας), ΔΕΗ, Φιλίππου (δομικά υλικά) Βιοχάλκο, Thermi group, SNB Βιομηχανικά Ορυκτά. Από τους θεσμικους φορείς, εκτός από τον ΣΕΒ Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνείς Δράσεις που οργάνωσε την εκδήλωση, είναι παρόντες: η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, τα Επιμελητήρια Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου, ο ΣΕΒΕ, το ΚΑΠΕ, το Invest in Greece.

Το διμερές εμπόριο Ελλάδας -Τουρκίας έχει ξεπεράσει ετησίως τα 6 δισ. ευρώ, με θετικό ισοζύγιο για την Ελλάδα, ενώ σε πάνω από 6 δισ.ευρώ ανέρχονται οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα