Σαχινίδης: Πρέπει να αξιολογούνται διαρκώς και οι υπουργοί

O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Alpha 9.89″ και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πιταρά.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του κ. Σαχινίδη:

Ήθελα καταρχήν ένα πρώτο σχόλιο για αυτή την χθεσινή απόφαση του Eurogroup, αν εσάς σας αφήνει ικανοποιημένο ή αν περιμέναμε κάτι περισσότερο; Γιατί είχαν δημιουργηθεί πολλές προσδοκίες και τουλάχιστον ακόμα και εμείς οι δημοσιογράφοι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα μιλούσαμε για ένα διαφορετικό σοκ

και τελικά άλλο είναι αυτό που θα μας δοθεί, ακόμη και τμηματικά με το σταγονόμετρο, δηλαδή.

Όπως, πολύ σωστά, επισημάνατε, το ιδανικό θα ήταν να πάρει η χώρα το σύνολο των χρημάτων με την χθεσινή απόφαση. Παρόλα αυτά εκτιμήθηκε από το Eurogroup, επειδή επισημάνθηκαν ορισμένες καθυστερήσεις σε συγκεκριμένες πτυχές του προγράμματος, ότι θα πρέπει η εκταμίευση να γίνει τμηματικά και να συνδεθεί με την ανάληψη εκ μέρους της χώρας μας πρωτοβουλιών για την υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών. Επομένως, αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε εμείς είναι, στο χρόνο που θα μεσολαβήσει μέχρι τις συγκεκριμένες προθεσμίες που έχουν οριστεί, να καλύψουμε την απόσταση, να καλύψουμε δηλαδή το χάσμα που δημιουργήθηκε γιατί υπήρχαν καθυστερήσεις.

Η ουσία όμως είναι ότι, όπως φαίνεται, η διαδικασία που ακολουθούν – για άλλη μια φορά – ακολουθούν τακτική «μαστίγιο και καρότο». Άλλα μας λένε και άλλα μας ….

Αν κ. Πιτταρά εμείς είχαμε φανεί συνεπείς στις υποχρεώσεις τις οποίες είχαμε αναλάβει, θα είχαν πολύ λιγότερη νομιμοποίηση στις αποφάσεις που πήραν χθες.

Αυτό το καταλαβαίνω, αλλά φαίνεται ότι αυτά που ζητάνε κάθε φορά είναι τόσο πιεστικά, που όσο περισσότερα ζητάνε τόσο περισσότερα δεν θα κάνουμε.

Το θέμα της κινητικότητας, είναι ένα θέμα το οποίο δεν τέθηκε ξαφνικά, είναι ένα θέμα το οποίο είχε τεθεί από πολύ καιρό πριν και υπήρχε εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου η χώρα να προχωρήσει σ’ αυτό που εμείς, τουλάχιστον εμείς ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα, που είναι η αξιολόγηση των δομών και των προσώπων σε κάθε υπουργείο, έτσι ώστε να υπάρχει κι ένα αξιοκρατικό στοιχείο στην υλοποίηση του προγράμματος της κινητικότητας, όπως επίσης είπαμε, ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί εάν κάποιος έχει προκύψει στη θέση, εάν δηλαδή έχει καταλάβει μία θέση μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ ή εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

Ωραία. Και τώρα είναι σωστή η διαδικασία, να πηγαίνουμε σε ξαφνικό θάνατο;

Κύριε Πιτταρά, μισό λεπτό λίγο σας παρακαλώ, διότι πρέπει να ειπωθούν ορισμένα πράγματα. Υπάρχουν συγκεκριμένα υπουργεία, τα οποία θα έπρεπε να είχαν συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή, δίνοντας ονόματα, κάνοντας αξιολογήσεις. Εάν, λοιπόν, τα συγκεκριμένα υπουργεία δεν ανταποκρίθηκαν σ’ αυτές τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα, γιατί πάντοτε αναζητούμε τις ευθύνες στο εξωτερικό και δεν αναζητούμε, να δούμε, εάν εμείς έχουμε φανεί συνεπείς στις δεσμεύσεις τις οποίες αναλαμβάνουμε. Νομίζω ότι αυτό το οποίο έχει δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα ένα μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις μας με τους εταίρους, είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας, διότι τίθενται στόχοι τους οποίους εμείς δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε.

Ναι, αλλά τα υπουργεία δεν είναι απρόσωπα. Έχουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Επικεφαλής πολιτικούς.

Σας είπα εγώ ότι φταίνε τα υπουργεία; Είναι οι επικεφαλής Υπουργοί που ευθύνονται.

Όχι. Αλλά η ευθύνη μετακυλείται τελικά στον κάθε εργαζόμενο, γιατί τώρα ας πούμε, για παράδειγμα, στην περίπτωση των δημοτικών αστυνομικών, έχουμε ένα ξαφνικό θάνατο, επειδή κάποιοι Υπουργοί, δεν έκαναν αυτό που τους είχε ανατεθεί. Δεν είχαν κάνει, δηλαδή, τη δουλειά τους.

Γι’ αυτό και σας είπα κύριε Πιτταρά, ότι αν είχαμε προχωρήσει, έγκαιρα, αυτό που είχε θέσει από την αρχή το ΠΑΣΟΚ, πρώτον: Αξιολόγηση δομών, να ξέρουμε ποιες δομές χρειάζονται. Χρειάζεται, για παράδειγμα, η δημοτική αστυνομία; Εάν είχε γίνει μία αξιολόγηση μπορεί να προέκυπτε ότι χρειάζεται. Τελικά, κάποιος έπρεπε να μας δώσει μια εικόνα. Στη βάση ποιας λογικής καταργείται ή δεν καταργείται, η δημοτική αστυνομία; Έπρεπε να έχει προηγηθεί μία αξιολόγηση. Εάν, λοιπόν, είχαμε κάνει αυτή την αξιολόγηση των δομών και εάν είχαμε κάνει και την αξιολόγηση των προσώπων, δεν θα πηγαίναμε, αν θέλετε, στις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνουμε τώρα κάτω από την πίεση των περιστάσεων και προκειμένου να εξασφαλίσουμε την εκταμίευση. Γι’ αυτό και πρέπει να αξιολογούνται συνεχώς οι υπεύθυνοι Υπουργοί και να παρακολουθούνται οι ενέργειές τους, ως προς τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουν αναλάβει σε κάθε υπουργείο, προκειμένου η χώρα να μη βρίσκεται κάτω από αυτή την πίεση.

Κάτι τελευταίο για να κλείσουμε αυτή τη συνομιλία. Τη δήλωση Ντράγκι, του Προέδρου της ΕΚΤ ότι έγιναν λάθη σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ελλάδας, γιατί είχαν δοθεί λανθασμένα στοιχεία από την προηγούμενη κυβέρνηση Παπανδρέου, πώς τη βλέπετε;

Το τελευταίο διάστημα, οι θεσμοί της Ευρώπης κάνουν μία αυτοκριτική, την οποία θεωρώ χρήσιμη. Αλλά και μία αξιολόγηση των επιλογών που έγιναν. Διακρίνω, όμως, μία προσπάθεια εκ μέρους του κάθε θεσμού χωριστά, να μεταφέρει στους υπόλοιπους την ευθύνη για πιθανές λανθασμένες επιλογές. Η αλήθεια είναι, ότι το πρόβλημα το οποίο προκλήθηκε στην ελληνική οικονομία οφείλεται στην απότομη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία ζητήθηκε από την Ελλάδα. Σας υπενθυμίζω, ότι ζητήθηκε να μειώσουμε το έλλειμμά μας περίπου κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, τη στιγμή που η χώρα μας ήταν σε ύφεση, ήδη, από το 2008. Και ξέρουμε, ότι σε συνθήκες ύφεσης η πιθανότητα επιτυχίας μιας απότομης δημοσιονομικής προσαρμογής είναι μικρή ή μηδενική. Επομένως, το ερώτημα είναι: Γιατί ενώ όλοι γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να πετύχει μια δημοσιονομική προσαρμογή σε συνθήκες ύφεσης ζητήθηκε από την Ελλάδα να το κάνει; Και η απάντηση, την οποία δε θέλησε να δώσει ο κ. Ντράγκι, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι: Γιατί κανείς από τους εταίρους, ούτε οι χώρες της ευρωζώνης αλλά ούτε και το ΔΝΤ, δεν ήθελαν να εκταμιεύσουν περισσότερα από τα 110 δισεκατομμύρια. Και μια και αναφέρεστε στον κ. Ντράγκι, σας διαβεβαιώνω ότι πολλά από αυτά τα οποία υποχρεώθηκε να κάνει η Ελλάδα και οι συνέπειες της κρίσης δε θα είχαν λάβει χώρα, εάν η ΕΚΤ από τον Μάιο του 2010 έκανε ότι αποφάσισε να κάνει πολύ αργότερα με τον κ. Ντράγκι. Δηλαδή, να προχωρήσει σε δέσμευση ότι θα κάνει οτιδήποτε χρειάζεται για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ευρωζώνης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε μαζικές αγορές ομολόγων.

Μάλιστα.

Εάν αυτό είχε γίνει έγκαιρα από την πλευρά της ΕΚΤ, δε θα είχαμε φτάσει στο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Τώρα, σε ποια κατάσταση βρισκόταν η ελληνική οικονομία, ας αναζητήσει κανείς τις εκθέσεις της ίδιας της ΕΚΤ εκείνης της περιόδου …

Keywords
Τυχαία Θέματα