Πρόσκληση σε έναν “Σικελικό Εσπερινό”

Μια μεγαλειώδη όπερα, στα πλαίσια του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από τη γέννηση του Βέρντι, διαλέγει η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών να ανεβάσει για τέσσερις παραστάσεις. Το ιστορικό γεγονός της εξέγερσης είναι ο κεντρικός άξονας της όπερας του “Σικελικού Εσπερινού”. 1282, η Σικελία είναι υπό τη γαλλική κατοχή και η δούκισσα Έλενα είναι ερωτευμένη με τον Αρρίγκο ο οποίος μαθαίνει αργότερα ότι είναι γιος του Γάλλου

κυβερνήτη. Εν τω μεταξύ, διαδραματίζεται μια σειρά γεγονότων ώσπου τελικά παντρεύεται το ζευγάρι και οι καμπάνες δίνουν το σύνθημα για να αρχίσει η μεγάλη εξέγερση των Σικελών.

Η σύγκρουση μεταξύ Γάλλων και Σικελών αλλά και η σύγκρουση μεταξύ πατέρα και γιου φωτίζονται με τη σκηνοθεσία του Ρενάτο Τζανέλα, σταθερός συνεργάτης τελευταία της Λυρικής. Η όπερα αποτελείται από πέντε πράξεις με μπαλέτο και παρουσιάστηκε τελευταία φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή το 1978 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. 35 χρόνια μετά, ζωντανεύει με μια υπερπαραγωγή. Ο Τζανέλα έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, τη χορογραφία αλλά και τους φωτισμούς ενώ τη μουσική διεύθυνση ο Μύρων Μιχαηλίδης. Πρωταγωνιστούν λαμπερά ονόματα της διεθνούς σκηνής όπως η υπέροχη Τσέλια Κοστέα στο ρόλο της δούκισσας, ο Ρούντυ Παρκ ως Αρρίγκο, ο Κάρλος Αλμαγκέρ ως Μονφόρτε αλλά και ο Έλληνας Δημήτρης Πλατανιάς στον ίδιο ρόλο. Τα σκηνικά ανήκουν στον Αλεσσάντρο Κάμερα ενώ τα κοστούμια στην Κάρλα Ρικόττι. Η ορχήστρα, η χορωδία και το μπαλέτο είναι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η πρεμιέρα είναι στις 24 Ιανουαρίου και ακολουθούν τέσσερις τελικά παραστάσεις μιας και ματαιώθηκαν τέσσερις ακόμα που είχαν προγραμματιστεί λόγω των στάσεων εργασίας του τεχνικού προσωπικού της Λυρικής. Θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα