Προς «τραπεζικό πόλεμο» ΗΠΑ – Ε.Ε.;

Σε «πόλεμο» μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ με αφορμή την ρυθμιστική αντιμετώπιση των τραπεζών φαίνεται να οδηγούμαστε, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε., Michel Barnier, απειλεί με «προστατευτική αντίδραση» της Ευρώπης, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ, όπως σχεδιάζουν, εφαρμόσουν

αυστηρότερους κανόνες για αλλοδαπές τράπεζες που δραστηριοποιούνται εντός των συνόρων τους.

Αν συμβεί αυτό, όπως διαμήνυσε γραπτώς ο Barnier στον Ben Bernanke της Fed, η Ευρώπη θα μπορούσε από την πλευρά της να απαντήσει με σκληρότερες ρυθμίσεις για τις αμερικανικές τράπεζες στην γηραιά ήπειρο. Με αυτόν τον τρόπο θα ετίθεντο σε κίνδυνο οι παγκόσμιες τραπεζικές αγορές.

Κατά την εφημερίδα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προτίμησε να μην σχολιάσει την επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου. Παρατίθεται, όμως, η άποψη αξιωματούχου των ΗΠΑ, ότι πολλές φορές η Ε.Ε. φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών της από την ασφάλεια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αφετηρία της διαμάχης είναι η πρόθεση των ΗΠΑ να εξαναγκάσουν τις «κόρες» των ευρωπαϊκών τραπεζών να συγκεντρώνουν αυτές επαρκή ίδια κεφάλαια. Έως τώρα, κρίσιμα θεωρούνται τα συνολικά κεφάλαια του Ομίλου. Στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης φέρεται να έχει μπει ειδικότερα η Deutsche Bank, η «κόρη» της οποίας εμφανίζει αρνητικά αποτελέσματα. Η δυνατότητά της να εξισορροπεί το μειονέκτημα αυτό μέσω των ευρωπαϊκών της ισολογισμών θεωρείται από πολιτικούς των ΗΠΑ ως προσβολή της ισότητας του ανταγωνισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα