Προς φιάσκο η επαναγορά ομολόγων;

Έξυπνο, αλλά όχι αρκετά έξυπνο. Η Ελλάδα θέλει να επαναγοράσει ίδια ομόλογα και με αυτόν τον τρόπο να σβήσει μέρος του χρέους της. Όμως τώρα, το σχέδιο κινδυνεύει να πέσει στο κενό, μιας και μεγάλα Hedgefunds των ΗΠΑ θέλουν κι εκείνα να βγάλουν χρήματα από τη συμφωνία. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, που αφήνει να εννοηθεί

ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων μπορεί να οδηγηθεί σε φιάσκο.

Η τακτική ακουγόταν ιδιοφυής. Η Ελλάδα θα αγόραζε τα ομόλογά της σε φθηνή τιμή και, έτσι απλά, θα διέγραφε μερικά δισεκατομμύρια από το χρέος της. Αλλά υπάρχουν άλλοι που είναι πιο έξυπνοι, που αγόρασαν χρέος τεράστιας αξίας και ανέβασαν κατακόρυφα την τιμή. Για την Ελλάδα και τους πιστωτές της ανέβηκε ομοίως τόσο πολύ το κόστος, ώστε το όλο σχέδιο να είναι πολύ πιθανό να εγκαταλειφθεί, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η όλη επιχείρηση επαναγοράς εξαρτάται από την τιμή», ανέφερε επακριβώς αξιωματούχος της ΕΕ.

Το αρχικό σχέδιο είχε ως εξής: Η Ελλάδα θα δανειζόταν χρήματα από το μηχανισμό ESM και με αυτά θα αγόραζε ίδια ομόλογα, ώστε να καλυφθεί, έστω εν μέρει, η χρηματοδοτική τρύπα ως το 2014.

Όμως μεγάλα Hedgefunds αναμείχθηκαν γρήγορα στην διαδικασία και πρόλαβαν να αγοράσουν αυτές ελληνικά ομόλογα. Οι τιμές τους τώρα ανεβαίνουν διαρκώς και επομένως η επαναγορά γίνεται ακριβότερη.

Κίνητρο των  Hedgefunds είναι φυσικά το κέρδος. Μετά το κούρεμα του χρέους που βρισκόταν σε χέρια ιδιωτών την προηγούμενη άνοιξη, η αξία των ομολόγων σημείωσε καθίζηση. Τα Hedgefunds το θεώρησαν εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία, αφού αγόρασαν ελληνικό χρέος, που τότε, λόγω της μεγάλης πιθανότητας πτώχευσης της Ελλάδας, κόστιζε στο 15% της ονομαστικής του αξίας. Στην τρέχουσα φάση η Ελλάδα καλείται να τους πληρώσει το 35% της ονομαστικής αξίας, η οποία βρίσκεται στο υψηλότερό της σημείο από την έκδοση των αξιογράφων τον περασμένο Μάρτιο.

Στο ενδιάμεσο όμως, το ενδεχόμενο ελληνικής πτώχευσης απομακρύνθηκε. Επομένως, αν η Ελλάδα προχωρήσει τώρα στο μέτρο της επαναγοράς, τα Hedgefunds θα διπλασιάσουν το κέρδος τους.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Commerzbank, Lutz Karpowitz, λέει επ’ αυτού, ότι «δυσκολεύεται κανείς να φανταστεί ότι τα μέλη του Eurogroup δεν καταφέρνουν να διαθέσουν περαιτέρω μέσα», ενώ ο Hans Humes, Διευθυντής Hedgefunds από τη Νέα Υόρκη, ισχυρίζεται ότι  η αγορά των ελληνικών ομολόγων σε τιμές Μαρτίου ήταν αυτονόητη επιλογή.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης όμως, αντί να σωπάσουν και να κάνουν τη «δουλειά» της επαναγοράς χωρίς να την διαφημίσουν, δημοσιοποίησαν την πρόθεσή τους στα πλαίσια της απελπισμένης προσπάθειάς τους να αποφύγουν το οδυνηρό «κούρεμα» με την συμμετοχή των κρατικών πιστωτών. Και τώρα, αν όντως η λύση της επαναγοράς ναυαγήσει, η τακτική τους είναι πολύ πιθανό να γυρίσει μπούμερανγκ και το «κούρεμα» να απομείνει ως η μόνη σοβαρή λύση. Ας πρόσεχαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα