Προς δύο κατευθύνσεις κινούνται οι έρευνες στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι έρευνες για τη φονική επίθεση στη Βοστώνη κινούνται προς δύο κατευθύνσεις: Την μεριά των εγχώριων εξτρεμιστών και εκείνη των ισλαμιστών.

Οι ενδείξεις υποδεικνύουν πάντως την πρώτη εκδοχή.

Κατ’ αρχάς, την Δευτέρα ήταν στην Μασαχουσέτη η Patriots’ Day, η οποία παραπέμπει στον πόλεμο ανεξαρτησίας. Επιπλέον, στις 15η Απριλίου λήγει στις ΗΠΑ η προθεσμία για

την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους εξτρεμιστές. Επίσης, την τρέχουσα εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου συμπίπτουν δύο σημαντικές επέτειοι: Το βίαιο τέλος της «πολιορκίας του Waco» το 1993 στο Τέξας και η επίθεση στην Οκλαχόμα με 170 νεκρούς.

Ως δεύτερη εκδοχή συζητείται η άμεση ή έμμεση εμπλοκή ισλαμιστικών οργανώσεων. Ο τρόπος που πραγματοποιήθηκε η χθεσινή επίθεση κάθε άλλο παρά αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο κατά τις Αρχές. Ανταποκρίνεται και στις εκκλήσεις της Al-Qaida από την Υεμένη που αναμεταδόθηκαν από το ηλεκτρονικό περιοδικό “Inspire” και απευθύνονταν σε μουσουλμάνους της Δύσης, με σκοπό να τους πείσουν να επιτεθούν με ταπεινά μέσα. Πρόσφατη ήταν η δημοσιοποίηση οδηγιών προς υποψήφιους δράστες για τον τρόπο κατασκευής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Απομένει να δούμε ποια από τις άνω εκδοχές θα επιβεβαιωθεί από τις έρευνες, οι οποίες πάντως φαίνεται να κινούνται με γοργούς ρυθμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα