Πόσα… Μνημόνια (μας) κόστισε ο Σγουρός;

Twitter@EmOikonomidis

Η ρήση περί του πόσες λέξεις χωρούν σε μια φωτογραφία, είναι γνωστή και ιστορικά επιβεβαιούμενη. Πολύ περισσότερο όταν η φωτογραφία δεν απεικονίζει κάποιο… τοπίο αλλά συνιστά το οπτικό αποτύπωμα ενός προσώπου με γνωστή και μακρά δημόσια διαδρομή.

Στην περίπτωση του… παραμυθιού μας, ο Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Αττική Γιάννης Σγουρός, αποτελεί την πιο εκφραστική “εθνική φωτογραφία” μιας Ελλάδας που στραβοπάτησε

ξανά και ξανά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, με αποτέλεσμα να φτάσει στο χείλος του γκρεμού.

Ο Γιάννης Σγουρός, συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ την εποχή που ο συνδικαλισμός… ήταν επάγγελμα, και επί σειρά πολλών ετών επικεφαλής της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, εξελέγη το 2002 Νομάρχης Αθηνών με τη Φώφη Γεννηματά. Το 2006 επανεξελέγη. Και το 2010 εξελέγη Περιφερειάρχης Αττικής.

Τρεις εκλογικές νίκες, με τη στάμπα του “βαθέως” ΠΑΣΟΚ. Τρεις θητείες στην αυτοδιοικητική διοίκηση της Αττικής. 12 χρόνια. 144 μήνες. 4.380 (περίπου) μέρες. Αυτή είναι η αριθμητική της μελαγχολιάς για τον Γιάννη Σγουρό. Τα χαμένα χρόνια της Αττικής στα χέρια του, γιατί φυσικά όποιος ζει στο Λεκανοπέδιο και όχι… σε άλλον κόσμο, μπορεί να διαπιστώσει στην πράξη, στην καθημερινότητά του, δίπλα του, το… μη έργο που συνοδεύει τον “Περιφερειάρχη των έργων”.

12 χρόνια, 144 μήνες και 4.380 (περίπου) μέρες, είναι και το διάστημα που χρειάστηκε στον Γιάννη Σγουρό για να καταλάβει ότι… δεν είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά “ανεξάρτητος”. Κι αν η δική του περίπτωση φαντάζει θλιβερή, ως προς τον επίλογο της διαδρομής ενός ανθρώπου που… ξέχασε να τελειώσει το “αγροτικό” του στην Αυτοδιοίκηση, ακόμη πιο εξοργιστικά θλιβερές είναι οι περιπτώσεις γνωστών αυτοδιοικητικών παραγόντων από άλλους πολιτικούς χώρους, που επίσης ανακάλυψαν… ξαφνικά, ότι ο Γιάννης Σγουρός δεν είναι Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ, αλλά… ανεξάρτητος.

Φυσικά, μια Ελλάδα που ακόμη προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, και να αφήσει πίσω της μια σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίσης αξιών, ηθικής και εθνικών προτεραιοτήτων, δεν έχει τα περιθώρια να περιοριστεί σε μελαγχολικές διαπιστώσεις.

Φανταστείτε μονάχα πόσα… Μνημόνια μας κόστισαν δημόσιες διαδρομές σαν και εκείνη του Γιάννη Σγουρού. Πόσο πίσω έφεραν την Ελλάδα. Και πόσο τραγικό θα είναι να αποδειχτεί ότι, παρόλο που πάθαμε… δεν μάθαμε.

Στην κάλπη, λοιπόν, οι απαντήσεις…

Keywords
Τυχαία Θέματα