“Πάγωμα” λογαριασμών στην Κύπρο προτείνει η ΕΚΤ!

Όπως αποκαλύπτει η Handelsblatt επικαλούμενη πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ΕΚΤ έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για να αποτρέψει την φυγή κεφαλαίων από την Κύπρο.

Σύμφωνα με αυτά, οι πολίτες της Κύπρου θα μπορούν σε βάθος χρόνου να κάνουν ανάληψη μετρητών από τα

ΑΤΜ μόνο μέχρι ένα περιορισμένο όριο. Αυτό δηλ. θα εξακολουθεί να ισχύει ακόμα και αν η κυπριακή κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα για το πρόγραμμα διάσωσης έως την αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Επιπρόσθετα, συζητείται το πάγωμα των λογαριασμών για χρονικό διάστημα που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Μάλιστα, τα εμβάσματα θα επιτρέπονται μόνο με την προηγούμενη άδεια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Τα μέτρα αυτά είναι πρωτοφανή, αλλά συμπίπτουν με τις προθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, όπως αυτές εκφράζονται με τα υπό ψήφιση νομοσχέδια.

Όπως σχολίασε τραπεζίτης της ΕΚΤ στην εφημερίδα, ο κίνδυνος μαζικής απόσυρσης κεφαλαίων μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα κλεισίματος των τραπεζών είναι υπερβολικά μεγάλος.

Η ΕΚΤ θα φροντίσει, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για την “κοινωνική” διαχείριση των λογαριασμών. Θα μπορεί κανείς να αναλαμβάνει μόνο τα ποσά που χρειάζεται για την καθημερινή του ζωή. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η καταβολή των συντάξεων.

Κατά την εφημερίδα, οι προτάσεις της ΕΚΤ είναι συμβατές με τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα