Παγκόσμιο συντονισμό για τη συναλλαγματική ισοτιμία ζητάει ο Μοσκοβισί

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Pierre Moscovici, λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαίτησε τη χάραξη συντονισμένης πολιτικής για τη συναλλαγματική ισοτιμία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στόχος, όπως τόνισε, θα πρέπει να είναι η αποφυγή των υπερβολικών αναταράξεων. Παρόλα αυτά απέφυγε να καλέσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος.

Αιτία της θέσης

αυτής της γαλλικής κυβέρνησης είναι οι ανησυχίες της χώρας από την υπέρμετρη, όπως θεωρεί, πρόσφατη ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία καθιστά την οικονομία της Γαλλίας ακόμα λιγότερο ανταγωνιστική.

Το Βερολίνο, το οποίο εμφανίζεται λιγότερο πρόθυμο σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, εκφράστηκε χθες δια του Wolfgang Schäuble, ο οποίος κατά την διάρκεια του Eurogroup δήλωσε ότι «οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν θα πρέπει να χειραγωγούνται», πρόσθεσε όμως ότι «μια υπερβολικά υψηλή ευελιξία είναι επικίνδυνη». Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών πρότεινε από την πλευρά του την θέση του θέματος κατά τη Σύνοδο των G-20 στη Μόσχα, αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα