Όταν η πραγματικότητα διαψεύδει τα χαλκεία…

Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για καταστροφολογική κριτική με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού, συνοδεία πολλών δεκάδων επιχειρηματιών στην Κίνα. Είναι φανερό ότι με τον τρόπο αυτό – δηλαδή τις φωνασκίες εν είδει κριτικής προς την αξιωματική αντιπολίτευση – επιχειρεί να καλύψει και τα πενιχρά αποτελέσματα του ταξιδιού Σαμαρά στην Κίνα αλλά και τα πολλαπλασιαζόμενα σύννεφα στον ορίζοντα

της ελληνικής οικονομίας. Σύννεφα που αποδεικνύουν πόσο μακριά είναι η πραγματικότητα (αυτή για παράδειγμα βιώνουν οι 1.5 εκατομμύριο άνεργοι) σε σχέση με τις «ενέσεις» αισιοδοξίας που επιχειρούν κατά καιρούς οι κκ Σαμαράς και Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του 2013, Ιανουαρίου – Απριλίου, προκύπτει σημαντική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος του προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο του έτους, σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί. Με άλλα λόγια, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 306 εκατομμύρια ευρώ και εμφανίζεται σημαντικά μειωμένο έναντι του πρωτογενούς ελλείμματος 1.729 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και του στόχου για έλλειμμα 3.613 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή, και άλλοι αριθμοί εξακολουθούν να είναι αμείλικτοι. Όπως για παράδειγμα η συρρίκνωση του 5.3% που αφορά στην ελληνική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 ενώ συνολικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 28% από τα μέσα του 2008. Το υφεσιακό αυτό περιβάλλον που ακριβώς τροφοδοτείται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης «τροφοδοτεί» μια καλπάζουσα ανεργία – άνω του 27% με ανοδικές τάσεις. Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και καθηγητής της Παντείου Σάββας Ρομπόλης, που προβλέπει ανεργία 31.5% για το 2014, θυμίζει ότι για τη δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας χρειάζεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3.5% με 4%…

Αυτά λοιπόν τα πολύ σαφή «σύννεφα» επιχείρησε να διαλύσει με τη μέθοδο της φυγής προς τα μπρος, δηλαδή ενός εντυπωσιακού, σύμφωνα με τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά (συμμετοχή επιχειρηματιών, διοργάνωση συναντήσεων, κ.α.) ταξιδιού στην Κίνα, ο κ. πρωθυπουργός. Και βέβαια πριν ακόμη τροχοδρομήσει το αεροπλάνο της επιστροφής του πρωθυπουργού, έπιασαν δουλειά οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί, προκειμένου να δώσουν τον τόνο της απαραίτητης αισιοδοξίας. Ωστόσο και πάλι τα γεγονότα δεν βοηθούν. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, δήλωσε ότι ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για να πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις κινεζικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, αλλά και για να επιτευχθούν εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών. Αποκρυπτογραφόντας, τούτη η δήλωση σημαίνει ότι… απτά αποτελέσματα… γιόκ… Όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Γιατί για να έχουν αποτελέσματα τέτοιου είδους ταξίδια χρειάζονται μακρόχρονο σχεδιασμό και ένταξή τους σε ευρύτερο πρόγραμμα συγκεκριμένης φιλοσοφίας και στοχεύσεων (όχι στο στυλ «ανοίξαμε και σας περιμένουμε να αγοράσετε ό,τι θέλετε σε τιμές ευκαιρίας»).

Τίποτε από αυτά, δυστυχώς, δεν ισχύει στην περίπτωση του πρωθυπουργικού ταξιδιού. Ούτε προγραμματισμός, ούτε σχεδιασμός, ούτε στόχευση. Το μόνο που μένει είναι μια στρεβλή προσέγγιση: ότι δήθεν η σωτηρία της οικονομίας μας θα έλθει από το… Πεκίνο. Μέγα λάθος. Η σωτηρία και της οικονομίας και της κοινωνίας μας θα έλθει όσο το δυνατόν συντομότερα, μέσω της κάλπης, εγκαταλείψει την εξουσία αυτή η οικονομικά αναποτελεσματική, πολιτικά επικίνδυνη κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα