Όσμπορν: Η Βρετανία παραμένει στην Ε.Ε. μόνο υπό όρους

Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, George Osborne, στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε η χώρα του να παραμείνει σε αυτή.

Ο Osborne, στην ομολογουμένως άκαιρη ερώτηση για το αν η Μ. Βρετανία σκοπεύει στο μέλλον να προσχωρήσει στην ευρωζώνη, απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά. Διαφορετική ήταν η αντίδρασή

του όμως για την μελλοντική σχέση της χώρας του με την Ε.Ε..

«Για να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει», είπε με νόημα, παραπέμποντας στη βούληση του βρετανικού λαού, ο οποίος απαιτεί στενότερο έλεγχο των αποφάσεων που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και εκφράζει απογοήτευση για τη συμβολή της Ευρώπης στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και ευημερίας.

Ο George Osborne πάνω στο θέμα αυτό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, μη θέλοντας να προκαταλάβει το περιεχόμενο του πολυαναμενόμενου λόγου που θα απευθύνει προσεχώς ο Πρωθυπουργός David Cameron προς τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρόλα αυτά, τόνισε της έντονες ανησυχίες της χώρας του για μια Ε.Ε. που αλλάζει συνεχώς, δημιουργεί ολοένα και στενότερο κύκλο γύρω από τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης και απομονώνει όσα δεν συμμετέχουν σε αυτή.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας, παρά αυτόν τον έντονο γενικότερο ευρωσκεπτικισμό στο λαό της χώρας του, δεν διστάζει να ομολογήσει τα τεράστια οικονομικά οφέλη που απορρέουν από τη συμμετοχή στην Ε.Ε., αφού η εξαγωγική δραστηριότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από Ευρωπαίους αγοραστές. Τονίζει όμως ότι η Ε.Ε. μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα ακόμα για να ενισχύσει την ευημερία των λαών της, π.χ. προώθηση της ενιαίας αγοράς στον τομέα της ενέργειας και της ψηφιακής τεχνολογίας, των υπηρεσιών, αλλά και σύναψη εμπορικών συμφωνιών με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

Αναφερόμενος σε εσωτερικά θέματα, ο George Osborne απορρίπτει τις αιτιάσεις για το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και επιρρίπτει τις ευθύνες για την προβληματική κατάσταση της οικονομίας στους προκατόχους του. Επισημαίνει επιπλέον, ότι γίνονται μεγάλες πρόοδοι σε όλους τους τομείς, όπως στην δημιουργία θέσεων εργασίας και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, προαναγγέλλει τη μείωση της ήδη χαμηλής φορολογίας στις επιχειρήσεις, ώστε η Μ. Βρετανία να καταστεί επενδυτικός πόλος έλξης.

Τέλος, υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τη Γαλλία και τη Γερμανία με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από τις μεγάλες πολυεθνικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα