Οι Γερμανοί επανέρχονται: Ελληνογερμανική φιλία, μεταξύ των… νοσταλγών του ναζισμού

«Ελληνογερμανική ναζιστική φιλία». Έτσι τιτλοφορείται δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας Neues Deutschland, το οποίο αναφέρεται στις επαφές που κατ’ αυτήν διατηρεί η Χρυσή Αυγή με το νεοναζιστικό κίνημα της Γερμανίας. Καλές επαφές με το ελληνικό κόμμα φέρεται να διατηρεί ιδιαίτερα η «επιθετική» ομάδα «Freies Netz Süd».

Παρατίθενται τα εξής:

Ήδη εδώ και καιρό Γερμανοί νεοναζί διατηρούν επαφές με την Χρυσή Αυγή.

Η εγχώρια σκηνή φαίνεται ότι έχει εντυπωσιασθεί με τις φασιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Στις αρχές του Φεβρουαρίου φέτος στην ελληνική κοινότητα και στους ανιφασίστες της Νυρεμβέργης μια είδηση προκάλεσε αντιδράσεις: Σύμφωνα με πολλά ρεπορτάζ των ΜΜΕ, η Χρυσή Αυγή φέρεται να άνοιξε γραφείο στη Νυρεμβέργη. Αυτό μεταδόθηκε και από Έλληνες φασίστες σε μια ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα. Στο μεσοδιάστημα είναι πολύ πιθανό, δεδομένου ότι το υποτιθέμενο γραφείο δεν βρέθηκε, οι χώροι αυτοί να μην υπήρξαν ποτέ. Παρόλα αυτά είναι αδιαμφισβήτητο, ότι εκπρόσωποι των Ελλήνων φασιστών και εκπρόσωποι των γερμανικών νεοναζιστικών οργανώσεων διατηρούν επαφές.

Αν και η Χρυσή Αυγή διέψευσε επισήμως κάθε τέτοια επαφή, το βαυαρικό νεοναζιστικό δίκτυο «Freies Netz Süd» (FNS) επιβεβαίωσε συναντήσεις στην Γερμανία και την Ελλάδα. Έτσι, επισκέφθηκε αντιπροσωπία της FNS το ελληνικό κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο και συμμετείχε σε πορεία της Χρυσής Αυγής. Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η FNS δείχνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Matthias Fischer και Sebastian Schmaus μαζί με τον Γενικό Γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νικόλαο Μιχαλολιάκο. Πλάι στους εκπροσώπους της FNS φέρονται να ήταν παρόντες και ακτιβιστές του ακροδεξιού NPD από το κρατίδιο της Rheinland-Pfalz.

Όμως η επίσκεψη στην Ελλάδα δεν αποτέλεσε την πρώτη συνάντηση μεταξύ της FNS και των Ελλήνων φασιστών. Ήδη το Νοέμβριο του 2012 φέρεται να διοργανώθηκε πολιτική-πολιτισμική εκδρομή μελών της FSN, του NPD και της Χρυσής Αυγής στη Νυρεμβέργη. Κατά την διάρκειά της, οι Έλληνες εκπρόσωποι φέρονται να ξεναγήθηκαν μεταξύ άλλων στην όπερα της Νυρεμβέργης και στους τόπους που συνάφθηκαν οι ρατσιστικοί νόμοι (σήμερα κτίριο ΑΟΚ), όπως και στην γερμανική αυλή, όπου κάποτε ο Αδόλφος Χίτλερ κατά την διάρκεια του συνεδρίου του Ράιχ έστησε τον στρατώνα του, όπως αναλυτικά αναφέρει η FNS στην ιστοσελίδα της. Επιπλέον, φέρεται να έλαβε χώρα «εντατική ανταλλαγή πολιτικών πληροφοριών», κατά την οποία οι ναζί συμφώνησαν και σε μια διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και γερμανών εθνικιστών.

Αλλά εκτός από τον σύνδεσμο με στελέχη της FNS, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην κεντροδυτική Γερμανία, υφίστανται επαφές μεταξύ Γερμανών νεοναζιστών και μελών της Χρυσής Αυγής. Στην απάντηση σε ερώτημα της Αριστεράς, η γερμανική κυβέρνηση μιλάει για πρόσκληση του NPD για συμμετοχή στην «πορεία πένθους», που έγινε στις 13 Νοεμβρίου 2011 στην Δρέσδη, την οποία η Χρυσή Αυγή έκανε αποδεκτή. Ακόμα, στην γερμανική κυβέρνηση είναι γνωστές πληροφορίες για συμμετοχή Γερμανών ακροδεξιών εξτρεμιστών σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, όπως περιέχεται στην απάντησή της τον Μάρτιο του 2013.

Εντός τις ναζιστικής σκηνής, εδράζεται μεγάλος θαυμασμός για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα. Και οι γερμανικές νεοναζιστικές οργανώσεις ελπίζουν επίσης να επωφεληθούν από ανασφάλειες σχετικά με την πολιτική για την κρίση. Ειδικά η FNS προέβαλε κατά το παρελθόν δράσεις της Χρυσής Αυγής και παρουσίασε εκδηλώσεις στους δικούς της οπαδούς, κατά τις οποίες εξιστορήθηκε η επίσκεψη στην Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα