Οι Ευρωπαίοι κατά της… Ευρώπης. Και της Γερμανίας

Η κρίση του ευρώ μειώνει συνεχώς τη στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών σε μια στενότερη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται και από την τελευταία έρευνα του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου PEW, στην οποία καταγράφεται και αύξηση της αντιπάθειας κατά της Γερμανίας.

Στα πλαίσια της έρευνας, ρωτήθηκαν τον Μάρτιο 8.000 Ευρωπαίοι πολίτες και οι απαντήσεις τους δεν θα πρέπει να ήχησαν ιδιαίτερα ευχάριστα στα αυτιά των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Οι θετικές γνώμες για το ευρωπαϊκό δημιούργημα μειώθηκαν μέσα σε έναν χρόνο από το 60% στο 45%. Μόνο στη

Γερμανία η πλειονότητα των πολιτών εμφανίζεται υπέρ μιας μεγαλύτερης μεταβίβασης εξουσιών προς τις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει το Spiegel, στις πρώτες σελίδες της έκθεσης αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο νέος ασθενής της Ευρώπης … Η προσπάθεια για περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης είναι το μεγαλύτερο θύμα της ευρω-κρίσης. Σε μεγάλα κομμάτια της Ευρώπης το σχέδιο ενοποίησης απολαμβάνει στο μεσοδιάστημα κακής φήμης».

Ιδιαίτερα ανησυχητικά για τα αρχηγεία της ΕΕ είναι τα ευρήματα της έρευνας για τη Γαλλία. 91% των Γάλλων θεωρούν ότι η οικονομία τους είναι σε κακή κατάσταση, 67% πιστεύουν ότι ο François Hollande δεν κάνει καλή δουλειά, ενώ το 77% είναι πεπεισμένο ότι η ΕΕ έβλαψε την οικονομική θέση της χώρας τους. Μόνο οι Έλληνες και οι Ιταλοί δυσπιστούν περισσότερο για το όφελος της συμμετοχής τους στην ευρωζώνη.

Γενική στην Ευρώπη είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στους εκλεγμένους πολιτικούς, καθώς και η δυσαρέσκεια για την οικονομική κατάσταση των πολιτών.

Οι αυξανόμενες διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου ενισχύουν και την αντιπάθεια σε βάρος της Γερμανίας. Σε έξι από τα οκτώ ερωτώμενα κράτη οι Γερμανοί θεωρούνται οι λιγότερο συμπονετικοί και σε πέντε από τα οκτώ ως οι περισσότερο αλαζόνες. Οι ίδιοι οι Γερμανοί, αντίθετα, πιστεύουν ότι είναι πιο αξιόπιστοι, συμπονετικοί και οι λιγότερο αλαζόνες της Ευρώπης.

Ίσως αυτό από μόνο του δικαιώνει τους υπόλοιπους!

Keywords
Τυχαία Θέματα