Ο Σόιμπλε γράφει για την Ελλάδα… χωρίς ταμπού

Twitter@EmOikonomidis

Περισσότερο ακόμη και από την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ, η εμβληματική φυσιογνωμία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι εκείνη που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στον εθνικό ορίζοντα μιας ελληνικής κοινωνίας η οποία δοκιμάζει τα όρια των αντοχών της, λόγω της παράλογης λιτότητας που επέβαλε με τις προλογικές απαιτήσεις του το Μνημόνιο του 2010.

Ο

Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, σε πείσμα φυσικά όσων… αδαών θεωρούσαν ότι θα μπορούσε να αποχωρήσει από το αξίωμά του, στο πλαίσιο της συγκρότησης της κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών, των Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατών, είναι ακόμη… μαζί μας. Και θα είναι εκείνος που θα κληθεί να οδηγήσει την ευρωζώνη στην επόμενη μέρα, δηλαδή στην έμπρακτη έξοδο από την κρίση χρέους, και στην επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης που θα καταστήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία επιθετικά ανταγωνιστική, σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας.

Σήμερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράφει άρθρο στην εφημερίδα “Sueddeutsche Zeitung”, για την Ελλάδα, τη Γερμανία, και την Ευρώπη. Χωρίς… ταμπού, καθώς το μεταίχμιο των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου για τη Μπούντεσταγκ έχει προ πολλού ξεπεραστεί, όπως και η εκκρεμότητα της συγκρότησης νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο.

Γι’ αυτό και οι απόψεις τις οποίες διατυπώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκτούν προστιθέμενη αξία, καθώς φαίνεται να βρίσκονται πιο κοντά στα πραγματικά πιστεύω του. Χωρίς ισορροπίες και διπλωματικούς ελιγμούς.

“Όποιος δεν δείχνει έστω λίγο σεβασμό για τις σημαντικές επιδόσεις της Ελλάδας, δεν είναι σε θέση να συνεκτιμήσει επαρκώς και με αντικειμενικότητα την κατάσταση.

Η Ελλάδα είχε με διαφορά τα περισσότερα προβλήματα να επιλύσει, αλλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης.

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη είναι καλύτερα από ό,τι υποθέταμε, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος έγινε ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν”, επισημαίνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης, της οποίας ο ίδιος εξελίχτηκε σε συνεπή και… θορυβώδη υποστηρικτή, από τη στιγμή που το Βερολίνο αποφάσισε ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα είχε ελάχιστο κόστος, σε σχέση με τις… πύλες της κολάσεως που θα άνοιγε μια δυνητική, βίαιη χρεοκοπία της Αθήνας.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρεται και γενικότερα στις προοπτικές που διανοίγονται για την ευρωζώνη. “Σε αντίθεση με τις προβλέψεις που διατυπώνονταν, το ευρώ δεν κατέρρευσε. Παραμένει σταθερό. Οι αγορές δεν ανησυχούν πλέον για τυχόν αρνητικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, και κατανοούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης. Μιας κρίσης που υπήρξε η μεγαλύτερη σε διάρκεια στην πρόσφατη Ιστορία του κοινού νομίσματος”, τονίζει με έμφαση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε πείσμα όσων τον… έμαθαν λόγω της εμπλοκής του με το ελληνικό ζήτημα, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών παραμένει ένας πολιτικός με βαθιά ευρωπαϊκή κουλτούρα, και πίστη στην κοινή Ευρώπη ως αφετηρία ενός καλύτερου μέλλοντος για τους λαούς της.

Μάλλον λοιπόν θα πρέπει να μας προβληματίζει περαιτέρω το γεγονός ότι αναφέρεται στον κίνδυνο πολιτικής ανόδου και εκλογικής ενίσχυσης των ρευμάτων του ευρωσκεπτικισμού και των ακραίων θεωρήσεων, με φόντο τις ευρωεκλογές του Μαϊου του 2014.

Φυσικά, για τον κίνδυνο αυτό, οι ευθύνες της Γερμανίας που κυριαρχεί… σκανδαλιστικά στη σημερινή Ευρώπη είναι μεγάλες, αυταπόδεικτες και ιστορικά μοιραίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα