Ο Σόιμπλε επιμένει για τον δεσμευμένο λογαριασμό

Με δηλώσεις του σήμερα το μεσημέρι στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας, ο αεικίνητος Υπουργός Οικονομικών της χώρας, Wolfgang Schäuble, δήλωσε ότι τα χρήματα της δόσης προς την Ελλάδα θα εισρεύσουν όχι στα ταμεία της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά σε “ειδικό λογαριασμό”. Ταυτόχρονα εξέφρασε την υποστήριξή του στην ιδέα, που εκφράστηκε και το πρωί από την Καγκελάριο Merkel στην σύσκεψη του κόμματός της,  η βοήθεια που λαμβάνει η Ελλάδα

από τον μηχανισμό EFSF να ενισχυθεί.

Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει, σύμφωνα με το Schäuble, να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα στα πλαίσια του πρώτου πακέτου βοήθειας, ενώ ισχυρίσθηκε ότι υπάρχει γενική ευρωπαϊκή συναίνεση για το πρόγραμμα επαναγοράς – έκτασης έως και 10 δισ. ευρώ – από την Ελλάδα ιδίων ομολόγων, που διαπραγματεύονται σε τιμή χαμηλότερη από την ονομαστική. Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, επιβεβαιώνοντας και τις σχετικές διαρροές, να περιληφθεί στο προωθούμενο πρόγραμμα και επιστροφή των κερδών ύψους 4,2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ προς την Ελλάδα, τα οποία αποκτήθηκαν από την αγοραπωλησία των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι κατά την επόμενη Σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα θα βρεθεί η χρυσή τομή και οι πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα