Ο Σημίτης επιτίθεται στον Καραμανλή για την κρίση

Επίθεση στον Κώστα Καραμανλή για το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα εξαπολύει ο Κώστας Σημίτης, με συνέντευξη την οποία παραχωρεί στη γερμανική εφημερίδα “Handelsblatt”.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανοίγει έτσι νέο κεφάλαιο στην ιστορική κόντρα του με τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία μετά τις εκλογές του 2004,

μια πολιτική κόντρα που χρονολογείται από το 1997, όταν ο Κώστας Καραμανλής εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, και κορυφώθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν, με κεντρική στιγμή τις οριακές εκλογές του 2000.

Η πολιτική μυθολογία άλλωστε έχει καταγράψει μια αποστροφή του Κώστα Σημίτη επί προσωπικού, με τον επί οκταετία πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και διάδοχο του Ανδρέα Παπανδρέου να σχολιάζει ότι “εγώ δεν χάνω από αυτόν”, εννοώντας τον Κώστα Καραμανλή, την εποχή που παρέδωσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου, και ο τελευταίος έχασε στις εκλογές της 7ης Μαρτίου από τον Κώστα Καραμανλή.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Κώστας Σημίτης στη συνέντευξή του, τα αίτια της ελληνικής κρίσης χρέους θα πρέπει να αναζητηθούν στην “πολιτική λαϊκίστικων παροχών που ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή μετά τις εκλογές του 2004, με σύνθημα… εμείς μοιράζουμε περισσότερα από τους άλλους”.

Προσθέτει δε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σημίτης: “Το πελατειακό σύστημα άνθησε ξανά, στο Δημόσιο διορίστηκαν πάνω από 150.000 υπάλληλοι, το δημόσιο χρέος εκτινάχτηκε σε πεντέμισι χρόνια από τα 130 δισ. ευρώ δηλαδή 95,4% του ΑΕΠ το 2003, στο 129,4% στα τέλη του 2009″.

Ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ακόμη ότι θεωρεί αναπόφευκτο ένα νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης για την κρίση.

“Με τους σημερινούς υπολογισμούς, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2020 θα είναι στο 124% του ΑΕΠ. Το 2009 το ποσοστό ήταν 129%. Η πρόοδος λοιπόν είναι μικρή. Μια οριστική λύση προϋποθέτει ότι το συνολικό χρέος θα πρέπει να είναι σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό, αισθητά κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό χωρίς ένα νέο κούρεμα και για τους δημόσιους πιστωτές.Το 2008 ηγετικές χώρες στην Ε.Ε πίστευαν ότι ο αυτοματισμός της αγοράς θα αποκαταστήσει τη διαταραγμένη ισορροπία ανάμεσα στις χώρες-μέλη. Μόλις το 2011 ελήφθη η απόφαση να αντιμετωπιστεί η ελληνική πυρκαγιά με αποτελεσματικά μέσα. Αλλά ήταν αργά. Νέες εστίες σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία δείχνουν ότι επρόκειτο για γενικό πρόβλημα”, είναι η χαρακτηριστική αναφορά του.
Keywords
Τυχαία Θέματα