Ο Ομπάμα θυμήθηκε την Αίγυπτο… στις διακοπές του

Twitter @EmOikonomidis

Πολλές φορές, η σημειολογία μιας πολιτικής πράξης έχει μεγαλύτερη δύναμη από την ίδια την πρωτοβουλία. Η ηχώ της δηλαδή, ακούγεται περισσότερο έντονα, σχεδόν εκκωφαντικά, και καλύπτει το περιεχόμενο της δράσης.

Μια μέρα μετά τις σφαγές της Αιγύπτου, και μερικές μέρες μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι που νομιμοποίησαν την δια της παρέμβασης του στρατού ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι, ο Μπαράκ Ομπάμα

αποφάσισε να καταδικάσει όσα συνέβησαν χθες στο Κάιρο… από τις διακοπές του.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε, όπως είχαν προαναγγείλει τα ΜΜΕ, την αναστολή της κοινής στρατιωτικής άσκησης των ΗΠΑ με την Αίγυπτο, καταδίκασε τη βία, και προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ κοινής λογικής και… απροκάλυπτης παρέμβασης στα εσωτερικά μιας χώρας.

Έτσι, ζήτησε την άμεση άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται από χθες η Αίγυπτος με απόφαση της μεταβατικής κυβέρνησης, την ώρα που η Μουσουλμανική Αδελφότητα αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων, ανεξαρτήτως των νεκρών της και της βιαιότητας του στρατού, καθώς έχει επιλέξει στρατηγικά την πρόκληση χάους.

Παράλληλα, ενώ παραδέχτηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να καθορίσουν το μελλον της Αιγύπτου, παρέπεμψε σε… ολόκληρες γενιές που θα πρέπει να περάσουν, την οπτικοποίηση του συμπεράσματος για το που θα οδηγήσουν οι όποιες δημοκρατικές μεταβολές προκύψουν στην ιστορική χώρα των Φαραώ.

Κάλεσε τους πολίτες που διαδηλώνουν στους δρόμους να το πράξουν ειρηνικά. Επανέλαβε ότι η τελευταία υπερδύναμη της εποχής μας θέλει μια Αίγυπτο ειρηνική, δημοκρατική και ευημερούσα. Πρόσθεσε το πάντα απαραίτητο αμερικανικό μελόδραμα (“δεν μπορεί να συνεχιστεί η παραδοσιακή συνεργασία μας με την Αίγυπτο, όταν σκοτώνονται πολίτες στους δρόμους”). Και… επέστρεψε στις διακοπές του.

God bless America.Κυρίως όμως όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα