Ο Γιανουκόβιτς δίνει αμνηστία στους διαδηλωτές, αλλά δεν παραιτείται

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει τη χορήγηση αμνηστίας σε όσους συνελήφθησαν και κρατούνται μετά τις μαζικές διαδηλώσεις και τα επεισόδια των τελευταίων ημερών, ικανοποιώντας ένα από τα κυριότερα αιτήματα των ηγετών της αντιπολίτευσης.

«Θα προτείνω στη συζήτηση της στρογγυλής τραπέζης (με την αντιπολίτευση) μια αμνηστία», ανέφερε σε δήλωσή του. «Οι άνθρωποι οι οποίοι συνελήφθησαν θα απελευθερωθούν», τόνισε. «Πρέπει να δώσουμε ένα τέλος

σε αυτή τη σύγκρουση».

Ο Γιανουκόβιτς απέρριψε εκ νέου το αίτημα της αντιπολίτευσης η κυβέρνησή του να υποβάλει την παραίτησή της. Η κυβέρνηση μπορεί να παραιτηθεί μόνο έπειτα από μια ψήφο δυσπιστίας στη βουλή, είπε ο Γιανουκόβιτς στη συζήτησή του με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης σήμερα, η οποία άρχισε πριν από λίγο και μεταδίδεται απευθείας τηλεοπτικά μέσω του Διαδικτύου.

«Η ψηφοφορία έλαβε χώρα και την είδατε», είπε απευθυνόμενος στους ηγέτες της αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στην ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας η οποία διεξήχθη –και η πρόταση απορρίφθηκε– την 3η Δεκεμβρίου στη βουλή.

Η συνάντηση αυτή είναι η πρώτη έπειτα από τρεις εβδομάδες μαζικών κινητοποιήσεων κι επεισοδίων που πυροδότησε η απόφαση της κυβέρνησης στο Κίεβο να μην υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αντιπολίτευση έλεγε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα συμμετείχε στις συνομιλίες εάν η κυβέρνηση δεν υπέβαλε παραίτηση και δεν προκήρυσσε πρόωρες εκλογές.

Μολαταύτα στη συνάντηση συμμετέχουν ο ηγέτης του Κόμματος της Πατρίδας (της πρώην πρωθυπουργού Τιμοσένκο) Αρσένι Γιάτσενγιουκ,, ο ηγέτης του κόμματος Ουντάρ («Γροθιά»), Βιτάλι Κλίτσκο, και ο Αλέγκ Τιάγκνιμποκ του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, καθώς και ο πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ.

Σύμφωνα με το Ουντάρ, οκτώ από τα εννιά στελέχη του που είχαν συλληφθεί έχουν απελευθερωθεί.

Ο αριθμός των διαδηλωτών που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν) αυξήθηκε στους 15.000, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ. Οι διαδηλωτές επέκτειναν το τμήμα της πλατείας που έχουν καταλάβει, χωρίς η αστυνομία να τους εμποδίσει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, πάνω από 4.000 διαδηλωτές πέρασαν τη νύχτα στην πλατεία, ενώ περίπου 1.900 αστυνομικοί περιπολούν στο κέντρο του Κιέβου.

Το Κόμμα της Πατρίδας ζητεί επίσης να απελευθερωθεί η Γιούλια Τιμοσένκο, η πρώην πρωθυπουργός η οποία εκτίει κάθειρξη επτά ετών μετά την καταδίκη της για κατάχρηση εξουσίας. Οι υποστηρικτές της αλλά και η ΕΕ χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες εις βάρος της πολιτικά υποκινούμενες.

Στο μεταξύ ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ κάλεσε σήμερα την Ουκρανία να ξεπεράσει το «τεκτονικό ρήγμα» το οποίο απειλεί την ίδια την ύπαρξη του κράτους, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Μιλώντας κατά την διάρκεια μιας συνάντησής του με τον Λευκορώσο ομόλογό του ο Μεντβιέντεφ είπε επίσης ότι η εμφάνιση ευρωπαίων πολιτικών στις διαδηλώσεις εναντίον της απόφασης της ουκρανικής κυβέρνησης να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ και αντιθέτως να επιδιώξει στενότερες σχέσεις με την Μόσχα αποτελεί «ωμή επέμβαση» στα εσωτερικά της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της Κίνας, ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ανέφερε ότι οι δυτικές δυνάμεις οφείλουν να σταματήσουν να αναμιγνύονται στα εσωτερικά της χώρας και να χειραγωγούν τις «απόψεις του λαού» της σε ό,τι αφορά τη συμφωνία σύνδεσης κι ελεύθερου εμπορίου της Ουκρανίας με την ΕΕ.

Το σχόλιο αυτό, το οποίο δημοσιεύθηκε μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Γιανουκόβιτς στο Πεκίνο, επέκρινε τους δυτικούς ηγέτες διότι εξέφρασαν ανοιχτά την υποστήριξή τους στους χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι διαδηλώνουν στο Κίεβο επί τρεις εβδομάδες.

«Η Δύση πρέπει να απόσχει από την ανάμιξη στα εσωτερικά ζητήματα ενός κυρίαρχου κράτους», ανέφερε το σχόλιο. «Το να εκφράζεται υποστήριξη στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για την ουκρανική δημοκρατία, πέραν του ότι περιπλέκει τις σχέσεις στην περιφέρεια». Το σχόλιο κατηγορεί ακόμη χώρες της Δύσης, χωρίς να τις κατονομάζει, ότι «υποδαυλίζουν την σύγκρουση» στην περιοχή σπρώχνοντας την Ουκρανία προς την κατεύθυνση της ΕΕ «σε μια ανοιχτή πρόκληση έναντι της Μόσχας». Η ανάμιξη της Δύσης έχει «ακυρώσει τον διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση φυτεύοντας τον σπόρο του μελλοντικού κοινωνικού και πολιτικού διχασμού της χώρας».

Αν και τα σχόλια του Νέα Κίνα δεν αποτελούν την έκφραση επίσημων πολιτικών τοποθετήσεων, αποτελούν μια αντανάκλαση των σκέψεων κύκλων της κινεζικής κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα