Ο Χίτσκοκ παραμένει μοναδικός

Αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του κινηματογράφου, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της έβδομης τέχνης –για πολλούς ο πιο σημαντικός- και η προσφορά του είναι ανεκτίμητη. Ο ‘Αλφρεντ Χίτσκοκ είναι μοναδικός. Ο κορυφαίος Βρετανός κινηματογραφιστής με κάθε του ταινία παραδίδει κι ένα μάθημα σκηνοθεσίας, αποδεικνύοντας τόσα χρόνια μετά το θάνατο του πόσο ευφυής και καινοτόμος ήταν.

Γεννημένος το 1899 στην αγγλική επαρχία, μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον αυστηρό που

θα του καλλιεργήσει φοβίες και εμμονές, οι οποίες θα τον ακολουθήσουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Το σημείωμα που αφήνει ο πατέρας του μικρού Άλφρεντ στον αστυνομικό του τοπικού τμήματος γράφει «ήμουν άτακτος, ο πατέρας μου λέει να με κλειδώσετε μέσα για δέκα λεπτά». Το τραύμα αυτό τον ωθεί να προσθέσει σε πολλές ταινίες του περιπολικά να καταδιώκουν άδικα τους ήρωες του. Για τον ίδιο, ο ήχος της σειρήνας είναι πιο τρομακτικός ακόμα και από τα ουρλιαχτά των θυμάτων την ώρα του φόνου. Η φοβία του για τα αυγά, η εμμονή του να χρησιμοποιεί ξανθές πρωταγωνίστριες, η εμφάνιση του για λίγα δευτερόλεπτα στις ταινίες του και άλλες πολλές ιδιορρυθμίες συνθέτουν το προφίλ ενός εκκεντρικού ανθρώπου και ξεχωριστού καλλιτέχνη.

Το 1922 γυρίζει την ταινία «Αριθμός 13» με την οποία αρχίζει η κινηματογραφική του καριέρα. Πάνω από 50 ταινίες ανήκουν στη φιλμογραφία του, μερικές από τις οποίες είναι «Τα 39 Σκαλοπάτια», η «Εξαφάνιση της Κυρίας», η «Ρεβέκκα», ο «Σιωπηλός Μάρτυς», ο «Δεσμώτης του Ιλίγγου», το «Ψυχώ», τα «Πουλιά». Το «Ψυχώ» κυκλοφορεί το 1960, γίνεται η πιο εμπορική ταινία του Χίτσκοκ και θεωρείται συγχρόνως ένα από τα καλύτερα θρίλερ στην ιστορία του σινεμά.

52 χρόνια αργότερα και μόλις δύο ημέρες πριν, στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της ταινίας «Χίτσκοκ» του Σάσα Γκερβάσι. Οι εντυπωσιακές πρωταγωνίστριες Σκάρλετ Γιόχανσον, Έλεν Μίρεν, Τζέσικα Μπίελ ήταν εκεί ικανοποιώντας τους παρευρισκόμενους. Ωστόσο, η απουσία του πρωταγωνιστή Άντονι Χόπκινς ήταν ένα γεγονός που συζητήθηκε έντονα. Η επίσημη αιτιολογία ήταν οι αυστηρές επαγγελματικές του υποχρεώσεις και συγκεκριμένα δύο καινούριες ταινίες που ετοιμάζει. Στο «Χίτσκοκ» θα παρακολουθήσουμε τα περιπετειώδη γυρίσματα του «Ψυχώ» αλλά και τη σχέση του σκηνοθέτη με τη σύζυγο του Άλμα, η οποία ήταν μεταξύ άλλων και σύμβουλος του. Είναι γνωστό ότι τον επηρέαζε βαθιά και ήταν υπεύθυνη για πολλές αποφάσεις του. Η ταινία αναμένεται να μπει στην κούρσα των Όσκαρ και το ζευγάρι Χόπκινς –Μίρεν θα διεκδικήσει όπως φαίνεται το χρυσό αγαλματίδιο για τις ερμηνείες τους.

Η βία, το έγκλημα, το σασπένς επικρατούν στο σύνολο της δουλειάς του Χίτσκοκ. Είναι ο σκηνοθέτης που εισήγαγε καινούριες τεχνικές και πρόσθεσε ψυχαναλυτικό υπόβαθρο στους ήρωες των θρίλερ του ενώ αποθέωσε την «οφθαλμολαγνεία» με τον πιο υπαινικτικό τρόπο. Αν και υπήρξε υποψήφιος, δε βραβεύτηκε καμία φορά από την Ακαδημία. Ωστόσο, οι διακρίσεις του από άλλους φορείς ήταν αρκετές. Η μεγαλύτερη διάκριση όμως δεν είναι άλλη από τη

Keywords
Τυχαία Θέματα