Ο Μπέπε Γκρίλο προκαλεί… εγκεφαλικό στη Μέρκελ

Η αρχή έγινε από τον άτσαλο έως… απερίγραπτο χειρισμό στο θέμα της Κύπρου, καθώς και στο μεγάλο θέμα που ακολούθησε εξαιτίας όσων είπε ο “λαγός” του Βερολίνου και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για την προοπτική να πειραχθούν οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε όλη την Ευρώπη.

Η κρίση εμπιστοσύνης προς την Άνγκελα Μέρκελ, μερικούς μόλις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές

της Γερμανίας, τον Σεπτέμβριο του 2013, δοκιμάζει τις αντοχές της Καγκελαρίου και του CDU, που μέχρι τώρα διασώζονται λόγω της αδυναμίας του SPD, και προσωπικά του Πέερ Στάινμπρουκ να προβληθούν ως επαρκής εναλλακτική λύση εξουσίας.

Όσο όμως η κατάσταση στην ευρωζώνη δεν ισορροπεί, το Βερολίνο θα μετράει… καρδιοχτύπια. Που εξελίσσονται σε… εγκεφαλικό, όσο παραμένει σε εκκρεμότητα η Ιταλία, εξαιτίας του Μπέπε Γκρίλο.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ξεκαθάρισε σήμερα με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να συναινέσει στη συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης στη Ρώμη, υπό τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι, αν δεν επιχειρηθεί… αποστασία, ώστε να “απαλλοτριωθούν” βουλευτές του κόμματος Γκρίλο, και με δεδομένη την απέχθεια των Ιταλών προς τους τεχνοκράτες, όπως έδειξαν με την ψήφο τους στις πρόσφατες εκλογές, έστω κι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δυσκολεύεται να… χωνέψει το “μαύρισμα” του Μάριο Μόντι, μοναδική λύση διακυβέρνησης της Ιταλίας είναι η συγκρότηση μιας κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού. Με τη συμμετοχή δηλαδή της Κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αυτή ωστόσο είναι μια προοπτική που επίσης κάθε άλλο παρά… ενθουσιάζει την Άνγκελα Μέρκελ, από τη στιγμή που ο “Καβαλιέρε” δεν κουράζεται να την παρουσιάζει ως το πρόσωπο του κακού, και την αιτία των δεινών όχι μόνο για την Ιταλία αλλά συνολικά για την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν ο Μπερσάνι, ο οποίος μέχρι σήμερα αρνείται πεισματικά να συμμαχήσει με τον Μπερλουσκόνι, δεν υποχωρήσει, η Ιταλία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Εκεί, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αναμένεται να αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά του, ενώ το ίδιο πιθανολογείται ότι θα συμβεί και με την Κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι.

Όσο για την Κεντροαριστερά, αν έχει επιλέξει και πάλι ως ηγέτη της τον Μπερσάνι, απειλείται ευθέως να είναι τρίτο κόμμα στις κάλπες. Εκτός κι αν κάνει την αναμενόμενη υπέρβαση γενιάς, και υποδείξει ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον δήμαρχο της Φλωρεντίας και “Ιταλό Ομπάμα” όπως τον αποκαλούν, 40άρη Ματέο Ρέντσι.

Σε κάθε περίπτωση, το Βερολίνο δεν αισθάνεται καθόλου καλά με τις εξελίξεις στην Ιταλία. Την ίδια ώρα, οι Οίκοι Αξιολόγησης και οι διεθνείς κερδοσκόποι, στήνουν το δικό τους… πάρτυ. Η Ρώμη άλλωστε έχει παράδοση στο να πέφτει. Με θόρυβο…

Keywords
Τυχαία Θέματα