Ο Άσαντ “έφαγε” τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Συρίας

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ απομάκρυνε σήμερα από τα καθήκοντά του τον αντιπρόεδρο της συριακής κυβέρνησης Κάντρι Τζαμίλ, μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τζαμίλ είναι μέλος της, όπως την χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Άσαντ, “πατριωτικής αντιπολίτευσης”, η οποία απαρτίζεται από πολιτικά κόμματα που θεωρούν εαυτούς αντιπάλους του προέδρου, αλλά δεν έχουν ταχθεί στο πλευρό της εξέγερσης εναντίον του.

“Με προεδρικό διάταγμα καθαιρείται ο Κάντρι Τζαμίλ από τα καθήκοντά του”, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

“Ο Τζαμίλ απομακρύνθηκε από

τα καθήκοντά του επειδή απουσίασε από την θέση του χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως άδεια και δεν εκπλήρωσε τα καθήκοντά του (…). Επιπροσθέτως είχε δραστηριότητες και συναντήσεις εκτός της χώρας χωρίς να υπάρχει συντονισμός με την κυβέρνηση”, πρόσθεσε το Sana.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο Τζαμίλ συναντήθηκε με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Συρία Ρόμπερτ Φορντ το Σάββατο στην Γενεύη με τον οποίο συζήτησε σχετικά με την προετοιμασία της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης που είναι γνωστή ως “Γενεύη 2″.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία επιζητούν να αρχίσουν οι ειρηνευτικές αυτές συνομιλίες αλλά οι Σύροι αντάρτες ζητούν διαβεβαιώσεις ότι ο Άσαντ θα απομακρυνθεί από την εξουσία, ενώ η κυβέρνηση του Άσαντ απορρίπτει οποιεσδήποτε προϋποθέσεις για να συμφωνήσει για την διεξαγωγή τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ αλ Μουάλεμ δήλωσε σήμερα στον κοινό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάχνταρ Μπραχίμι ότι η Συρία θα μετάσχει στις σχεδιαζόμενες αυτές ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά σημείωσε παράλληλα ότι μόνον ο συριακός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το πολιτικό του μέλλον και τους ηγέτες του.

“Η Συρία θα μετάσχει στην ‘Γενεύη 2′ με βάση το αποκλειστικό δικαίωμα του συριακού λαού να αποφασίζει για το πολιτικό του μέλλον, να επιλέγει τους ηγέτες του και να αρνείται οποιαδήποτε μορφή εξωτερικής επέμβασης”, δήλωσε ο Σύρος ΥΠΕΞ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το πρακτορείο Sana.

“Ο διάλογος θα γίνει ανάμεσα σε Σύρους”, πρόσθεσε, απορρίπτοντας οποιαδήποτε περιφερειακή ή διεθνή ανάμειξη.

Ο ίδιος χαρακτήρισε όλες τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής των “Φίλων της Συρίας” στις 22 Οκτωβρίου στο Λονδίνο για το μέλλον της Συρίας, “επίθεση στο δικαίωμα αυτό του συριακού λαού και όρους στον διάλογο ανάμεσα στους Σύρους προτού αυτός αρχίσει”.

Ο Μπραχίμι δήλωσε παράλληλα, σύμφωνα με το Sana, ότι μετέβη στην Δαμασκό για να ετοιμάσει “μια διάσκεψη που έχει στόχο τον διάλογο ανάμεσα στις συριακές πλευρές” και πρόσθεσε ότι “μόνον οι Σύροι θα αποφασίσουν για το μέλλον της Συρίας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα