“Νυχτερινές” κατασχέσεις… εξπρές

Επιτόπου κατασχέσεις-εξπρές θα μπορούν να κάνουν πλέον τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ ή των εφοριακών ανά πάσα ώρα και ημέρα του χρόνου, στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 50.000 ευρώ στο Δημόσιο.

Με τη χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διευκολύνονται οι ελεγκτικές αρχές, οι ο ποίες δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε κατασχέσεις Σαββατοκύριακα , αργίες , νυκτερινές ώρες και καθ´ όλη την διάρκεια του Αυγούστου. Κι αυτό καθώς νόμος του 1974 απαγόρευε την λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης

τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Με την ΠΝΠ το υπουργείο Οικονομικών απλοποιεί τις διαδικασίες, ώστε οι ελεγκτές να μπορούν να κατάσχουν για παράδειγμα τις ταμειακές μηχανές από νυχτερινά κέντρα, στα οποία πραγματοποιούν νυχτερινή έφοδο, εφόσον αποδειχθεί ότι οι ιδιοκτήτες τους χρωστούν ήδη στο Δημόσιο ποσά άνω των 50.000 ευρώ.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν βάλει στο στόχαστρο 20.000 επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων χρωστούν συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι τον Αύγουστο, που παραδοσιακά ο τζίρος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων είναι αυξημένος, τα χέρια των ελεγκτών είναι “δεμένα”.

Το…παρασκήνιο της απόφασης έχει ως εξής: την περασμένη εβδομάδα, κλιμάκια του ΣΔΟΕ και εφοριακών πραγματοποίησαν ελέγχους σε νυχτερινά κέντρα, οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, με οφειλές άνω των 12 εκ. ευρώ. Οι ελεγκτές προχώρησαν σε κατασχέσεις ταμειακών μηχανών κάνοντας όμως μία νομική ακροβασία και χρησιμοποιώντας ένα Νόμο του 1956. Για το λόγο αυτό κρίθηκε ότι έπρεπε να υπάρξει άμεσα νομοθετική παρέμβαση που να αντιμετωπίζει παρόμοια περιστατικά, αλλά και να διευκολύνει τους ελεγκτές.

Πλέον οι εισπράξεις θα κατάσχονται αρκεί τους ελεγκτές να συνοδεύει ως μάρτυρας “δημόσιος υπάλληλος ή αστυνομικό όργανο”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολές για εκτεταμένους ελέγχους τόσο από το ΣΔΟΕ όσο και από υπαλλήλους των εφοριών σε κέντρα διασκέδασης , μπαρ, ταβέρνες , καφετέριες κ.α. πέρα από το κανονικό ωράριο των εφοριών εγκρίνοντας τα απαραίτητα κονδύλια.

Παράλληλα, έχουν τεθεί και ποσοτικοί στόχοι οι οποίοι έχουν συνδυαστεί με κίνητρα προς τους υπαλλήλους, ώστε όποιοι υπάλληλοι πιάνουν τους στόχους να λαμβάνουν έξτρα υπερωριακή απασχόληση.

Ειδικότερα, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων», με την οποία τροποποιείται το άρθρο 11 του νόμου 356/1974 με την προσθήκη δύο εδαφίων, προβλέπει ότι σε βάρος επιχειρήσεων που λειτουργούν νυχτερινές ώρες, τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις αργίες καθώς και το μήνα Αύγουστο, και έχουν συνολική βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή, αποκλειστικά προς το Δημόσιο, άνω του ποσού των 50.000 ευρώ, επιτρέπεται, η κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη εντός της επιχείρησης κατά τις ώρες λειτουργίας της και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στην κατάσχεση κατά τις νυχτερινές ώρες παρίσταται ως μάρτυρας δημόσιος υπάλληλος ή αστυνομικό όργανο.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα απαγορευόταν η αναγκαστική εκτέλεση γεγονός που εμπόδιζε το Δημόσιο στη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων σε βάρος οφειλετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα