Νέο ρεκόρ ληξιπρόθεσμων

Σε νέα υψηλά έφθασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο το Μάιο, τα οποία σκαρφάλωσαν στα 59,1 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 874 εκ. μέσα σε ένα μόλις μήνα, ενώ αυξήθηκαν 3 δισ. από την αρχή του έτους.

Τα 26,3 δισ. ή το 44,5% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων προέρχονται από φορολογικά πρόστιμα, 13,1 δισ€ από οφειλές ΦΠΑ και 16,5 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι ενώ ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες

οφειλές μειώνεται, εντούτοις τα ποσά των οφειλών αυξάνονται κατά 661 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους για τα φυσικά πρόσωπα, με τη μέση οφειλή στα 10.954 ευρώ και κατά 2,394 δισ. ευρώ για τα νομικά πρόσωπα, με το μέσο χρέος να διαμορφώνεται σε 251.668 ευρώ.

Την παρτίδα στα έσοδα φαίνεται ότι σώζουν μόνο οι μεγάλες εφορίες επιχειρήσεων, καθώς η υστέρηση εσόδων έναντι των στόχων στο πεντάμηνο φθάνει το 3,5% και το Μάιο στο 14%, ενώ στο ΦΠΑ καταγράφεται υστέρηση 2,9% έναντι των στόχων στο πεντάμηνο, αλλά υπέρβαση εισπράξεων 4,9% τον Μάιο.

Το στόχο των εισπράξεων στο πεντάμηνο έπιασαν μόνο 17 από τις 140 ΔΟΥ, ενώ τον Μάιο οι εφορίες που πέτυχαν τους στόχους ήταν μόλις 8.

Το υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε και τις αντικειμενικές τιμές των οικοπέδων με τις οποίες θα προσδιοριστεί ο ΦΠΑ του 2011-2012 και 2013 σε 457 περιοχές που δεν υπήρχε αντικειμενικός προσδιορισμός.

Η κατώτατη τιμή καταγράφεται στον Εβρο, στα 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και η ανώτατη στο Παλαιό Φάληρο στις 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στον Άλιμο φθάνει τα 1800 ευρώ, στη Δάφνη τα 1600, στην Εκάλη και την Κηφισιά τα 1320, σε Μαρούσι-Πεύκη-Υμηττό τα 1000 ευρώ, στα Μελίσσια τα 880 και στο Χαλάνδρι τα 670 ευρώ.

Αλλαγές όμως έρχονται και στην πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς σύμφωνα με σχέδιο υπουργικής απόφασης, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται πλέον να υποβάλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών-πελατών κάθε μήνα και όχι μία φορά το χρόνο. Παράλληλα, στο προσχέδιο του Κώδικα φορολογικών διαδικασιών, προβλέπεται η υποχρέωση του Δημοσίου να επιστρέφει το φόρο στους πολίτες εντός 90 ημερών, διαφορετικά υποχρεούται σε έντοκη καταβολή του ποσού, ενώ το δημόσιο θα κινεί τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους χρωστούν εντός 30 ημερών από την προθεσμία λήξης της πληρωμής.

Στο μέτωπο του ελέγχου των δαπανών, το Γενικό Λογιστήριο ανακοίνωσε τα στοιχεία για τους 27 φορείς του δημοσίου, που υποχρεούνται να υποβάλουν οικονομικά στοιχεία σε τρίμηνη βάση, με 11 από αυτούς να κινούνται εντός στόχου και 11 εκτός, ενώ 3 φορείς δεν υπέβαλαν στοιχεία και 2 δεν υπέβαλαν τις πραγματοποιήσεις τριμήνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα