Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στη Ν.Αφρική

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα αγροκτήματα της επαρχίας του Δυτικού Ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής, που είχαν διακοπεί τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ξεκίνησαν σήμερα εκ νέου. Οι εργαζόμενοι των αγροκτημάτων κήρυξαν απεργία με αίτημα την αύξηση των ημερομισθίων τους, κλείνοντας δρόμους και εμποδίζοντας τους εργαζόμενους που δεν έπαιρναν μέρος στην απεργία να πλησιάσουν στις φάρμες.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην πόλη Ντε Ντουρνς

η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών που απάντησαν ρίχνοντας πέτρες, ενώ αναγκάστηκε να κλείσει και την κεντρική οδό που οδηγεί στην πόλη. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Αντρέ Τράουτ, έγιναν περισσότερες από 50 συλλήψεις.

Όπως δήλωσε ένας αστυνομικός στο Γαλλικό Πρακτορείο οι διαδηλωτές ήταν 3.000 με 3.500 χιλιάδες το πρωί, προτού ξεσπάσουν οι συγκρούσεις με την αστυνομία. Ωστόσο περίπου το 40% των εργαζομένων πήγε κανονικά στην εργασία του σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τον τοπικό γραμματέα του συνδικάτου των εργαζομένων Τζέιμς Κορνίλιους, ο οποίος κατήγγειλε την «μικρή συμμετοχή» στις κινητοποιήσεις.

Το αίτημα των εργαζομένων είναι να αυξηθεί το ημερομίσθιο τους από τα 70 στα 150 ραντ(από τα 6 ευρώ στα 13). Οι εποχικοί εργαζόμενοι στα αγροκτήματα, που τις περισσότερες φορές είναι ανειδίκευτοι, είναι μεταξύ των πλέον χαμηλόμισθων εργαζόμενων στη Νότια Αφρική και συχνά βρίσκουν εργασία μόνο για μερικούς μήνες τον χρόνο. Όπως επεσήμανε ο Κορνίλιους, το κίνημα θα συνεχιστεί μέχρι να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των εργαζομένων. «Θα εξακολουθήσουμε να απεργούμε μέχρι να λάβουμε 150 ραντ την ημέρα», είπε.

Στα τέλη του περασμένου έτους, όταν είχαν γίνει και πάλι ανάλογες κινητοποιήσεις, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία, ενώ υπήρξαν και σημαντικές υλικές ζημιές. Έκτοτε όμως, οι ιδιοκτήτες των αγροκτημάτων έχουν προσλάβει ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Οι τελευταίες απεργίες έληξαν χωρίς ιδιαίτερη πρόοδο, όμως αυτή τη φορά τις κινητοποιήσεις υποστηρίζει το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Νότιας Αφρικής Cosatu.

H κυβέρνηση της χώρας αρνείται να επέμβει στην υπόθεση, καθώς βάσει του νόμου ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να αυξηθεί παρά μια φορά τον χρόνο και η τελευταία αύξηση που έγινε ήταν τον Μάρτιο του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα