Μοσκοβισί: Η λιτότητα “φουντώνει” τον εξτρεμισμό

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Pierre Moscovici, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, προειδοποίησε για την άνοδο της δημοτικότητας εξτρεμιστικών πολιτικών ομάδων στην Ευρώπη συνεπεία της πολιτικής λιτότητας. Παράλληλα, εκδήλωσε την υποστήριξή του για την έκδοση ευρωομολόγων αλλά και την δημιουργία ειδικού κεφαλαίου για την ανεργία.

Η συνέχιση της ίδιας μονομερούς πορείας θα προκαλέσει εντέλει, κατά τον Moscovici, κοινωνική κρίση

που οδηγεί στον λαϊκισμό. Ως αντίβαρο προτείνει περισσότερη Ευρώπη, με στενότερους δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της, τα οποία θα βοηθούν το ένα το άλλο ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών ισχυρίσθηκε ότι η «υπαρξιακή» κρίση στην ευρωζώνη έχει λήξει, αλλά η κρίση αυτή καθαυτή εξακολουθεί να υπάρχει εντός της ζώνης του ευρώ. Παραδέχθηκε ακόμα, ότι οι χώρες δεν μπορούν να παραγνωρίσουν τα χρέη που έχουν, αλλά τόνισε ότι μέτρα όπως τα ευρωομόλογα ή η δημιουργία ειδικού κεφαλαίου για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ευρώπη θα συνιστούσαν πολύ καλύτερη προσέγγιση.

Με την Γαλλία να δυσκολεύεται να περιορίσει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα και την ανεργία της να εκτοξεύεται πάνω από το 10%, τα λόγια του Pierre Moscovici αποκτούν μεγαλύτερη αξία.

Keywords
Τυχαία Θέματα