Μέρκελ – Ολάντ: Μια σχέση που… ξαναγεννήθηκε

Τα προβλήματα που ανέκυψαν στην ηγεσία της Ευρώπης από το αναγκαστικό διαζύγιο Angela Merkel-Nicolas Sarkozy και την αντικατάσταση του τελευταίου από τον φαινομενικά αντιδραστικότερο François Hollande θα πρέπει να θεωρούνται ότι ανήκουν στο μακρινό παρελθόν. Η άλλοτε ακανθώδης σχέση μεταξύ του νέου Γάλλου Προέδρου και της διαχρονικής Γερμανίδας Καγκελαρίου έχει εξελιχθεί, καθώς φαίνεται, σε ένα ρομαντικό «ειδύλλιο».

Μια τέτοια εντύπωση προέκυψε

τουλάχιστον από την πανηγυρική συνάντηση των δύο στο Βερολίνο, στα πλαίσια του εορτασμού της 50ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων.

Τελευταία στάση του διδύμου ήταν η συνέντευξη τύπου αμέσως μετά. Οι χαριεντισμοί και οι φιλοφρονήσεις δεν έλειψαν. Ο ενικός θεωρείται πλέον αυτονόητος.

«Εσύ έχεις τον λόγο», είπε ευγενικά εκείνη, αφού φρόντισε πρώτα να μην τον κουράσει υπερβολικά, εκστομίζοντας λίγες και μόνο εισαγωγικές φράσεις.

«Καταλαβαινόμαστε υπέροχα και αυτό ισχύει και για τα κράτη μας», «οι χώρες μας έχουν εξαιρετικά στενές σχέσεις» ήταν μερικές ακόμα από τις ρομαντικές κουβέντες που ανταλλάχθηκαν.

Πέραν όμως από τον ρομαντισμό, η συνάντηση είχε και ουσία, αφού χρησιμοποιήθηκε για να συζητηθεί το μέλλον της Ευρώπης, το οποίο πλέον χαράσσεται λιγότερο στις Βρυξέλλες και περισσότερο μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων. Βγήκαν και ειδήσεις λοιπόν από τους σχεδιαστές:

Έτσι, ανακοινώθηκε ότι έως τον Μάιο η Angela Merkel και ο François Hollande επιθυμούν να παρουσιάσουν κοινές προτάσεις για την σταθεροποίηση και την εμβάθυνση της ευρωζώνης, οι οποίες θα συζητηθούν (παρέλειψαν από τακτ να πουν «επικυρωθούν») από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Κοινή διαπίστωση των δύο ήταν ότι απαιτούνται πρωτοβουλίες για μια βελτιωμένη αγορά εργασίας στην Ευρώπη, ενώ και οι τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος κρίνουν ότι χρήζουν παρεμβάσεων. Έμφαση επιθυμούν ακόμα να δοθεί στην ανταγωνιστικότητα, ενόψει της σημαντικότητας της οποίας στο παγκόσμιο περιβάλλον καλούνται και οι κοινωνικοί εταίροι να συνδράμουν.

Η προσέγγιση λοιπόν των δύο λαών που κάποτε συμβόλιζε η υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων στις 22 Ιανουαρίου του 1963 μεταξύ του Konrad Adenauer και του Charles de Gaulle βρίσκει την μοντέρνα της, όχι έγγραφη, αλλά πνευματική αυτή τη φορά εκδοχή, μέσω της θέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Angela Merkel και François Hollande.

Πια, όπως δήλωσε και η Καγκελάριος, «το θέμα για την Γερμανία και την Γαλλία δεν είναι να αντιγράψει, αλλά να μάθει ο ένας από τον άλλο». Την αντιγραφή, θα προσθέταμε εμείς, καλούνται όμως να κάνουν όσοι περιορίζονται στην εφαρμογή των αποφάσεών τους, έστω και αν ελάχιστα βαρύνουσα είναι η συμβολή τους κατά την λήψη τους. Και έστω και αν ελάχιστα συγκρίσιμα είναι τα πραγματικά τους μεγέθη …

Keywords
Τυχαία Θέματα