“Μαύρη” έκθεση του State Department για την Ελλάδα

Η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εμπορία ανθρώπων στην Ελλάδα χαρακτηρίζει τη χώρα μας ως περιορισμένη πηγή σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και παιδιών και προώθησης της παιδικής εργασίας, ωστόσο όπως αναφέρεται η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι χώρα διέλευσης και προορισμού εμπορίας ανθρώπων (Trafficking).

Σύμφωνα με την έκθεση, την οποία παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,

Τζον Κέρι, στην Ελλάδα είναι θύματα της σωματεμπορίας γυναίκες από την Αλβανία, τη Λευκορωσία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Νιγηρία, και ορισμένες χώρες της Ασίας.

Παιδιά και άνδρες, από την Αλβανία, το Μπαγκλαντές, τη Βουλγαρία, την Ινδία, τη Μολδαβία, το Πακιστάν, τη Ρουμανία, και όλο και περισσότερο αγόρια από το Αφγανιστάν, είναι τα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας που εντοπίζονται στην Ελλάδα, ενώ υπόκεινται στην δουλεία κυρίως με στους τομείς της γεωργίας και των κατασκευών.

Στην καταναγκαστική εργασία στην Ελλάδα υποβάλλονται εκατοντάδες παιδιά κυρίως Ρομά από την Αλβανία και την Ρουμανία και πωλούν διάφορα αγαθά στον δρόμο, ζητιανεύοντας ή διαπράττοντας μικροκλοπές.

Σε σωματεμπορία στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις υποβάλλονται, οι γυναίκες από τη Νιγηρία που μεταφέρονται στην Ελλάδα μέσω των νησιών του Αιγαίου και των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν συμμορφώνεται πλήρως με τα ελάχιστα κριτήρια για την εξάλειψη της σωματεμπορίας, ωστόσο, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ελληνικές αρχές προχώρησαν μέσα στο 2012 σε περισσότερες συλλήψεις σωματεμπόρων, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονική περίοδο και έκαναν σημαντικές προσπάθειες για την εκπαίδευση της αστυνομίας, αλλά και του δικαστικού σώματος, σε ζητήματα της εμπορίας ανθρώπων.

Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι δεν υπήρξε καμία σύλληψη, ούτε και δίωξη αξιωματούχων που καταγγέλλεται ότι συμμετείχαν σε κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, αν και υπήρξαν συγκεκριμένες αναφορές για χαμηλόβαθμους αξιωματούχους της ελληνικής αστυνομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα