Λαγκάρντ: Πρόωρο να μιλάμε για νέα μέτρα στην Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν επιθυμεί να υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα στην Ελλάδα, υποστήριξε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας Συνόδου

του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η κ. Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, έδωσε ξανά έμφαση στην ανάγκη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και στη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων για ανάληψη απαραίτητων πρωτοβουλιών για τη μείωση του χρέους.

Μεταξύ άλλων, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει «υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα» από τον στόχο που είχε τεθεί στο πρόγραμμα.

Είπε, επίσης ότι «είναι πρόωρο να πούμε για νέα μέτρα», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «αν χρειαστούν, δεν θα είναι επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα» και «δεν θα είναι οριζόντια, αλλά παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα». Αναφερόμενη δε στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να κρίνουμε εκ των προτέρων τι θα προσφέρει η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος».

Στη συνέχεια, έκανε αναφορά, μετά από σχετική ερώτηση, στην έκθεση Fiscal Monitor, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επισημαίνοντας το ζήτημα της προσαρμογής του 3,5% του ΑΕΠ ως και το 2016 και προσέθεσε: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό που λέω είναι ότι, αν υπάρξει κενό, θα το συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους μας».

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε με έμφαση «απορρίπτουμε τα οριζόντια μέτρα σε μισθούς και συντάξεις», ενώ έκανε αναφορά στο ότι στα μέσα του 2014 ότι θα συζητηθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω ότι οι Ευρωπαίοι θα είναι έντιμοι και θα τηρήσουν όσα έχουν συμφωνήσει, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους εάν χρειαστεί».

Όπως είπε, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, το κλιμάκιο της οποίας θα επιστρέψει στην Ελλάδα στα τέλη του μήνα, ενώ δήλωσε ότι στην έκθεση Fiscal Monitor αναφέρεται ότι «επιπλέον προσαρμογή έως και το 2016 θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα, περιλαμβανομένων παρεμβάσεων στη φορολογική διοίκηση ίσων με 3,5% του ΑΕΠ (6,7 δισ. ευρώ)».

Για το πρωτογενές πλεόνασμα διευκρίνισε ότι η έκθεση κάνει αναφορά σε μεθοδολογία που εφαρμόζεται κυκλικά και στην πραγματικότητα δεν αντικατοπτρίζει τις επιδόσεις μιας χώρας, καθώς και το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα έχει πλεόνασμα το 2013.

Τέλος, σε ερωτήσεις για άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, μίλησε ξανά και για την Ελλάδα, λέγοντας ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να επιτευχθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Γενικότερα για την ευρωζώνη, επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ ότι θα πρέπει να εξυγιανθούν οι τράπεζες και να προχωρήσει η τραπεζική ενοποίηση.

Όσον αφορά την κρίση στις ΗΠΑ, με το αδιέξοδο στην έγκριση του προϋπολογισμού, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι αν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους στις ΗΠΑ, η ζημιά θα είναι μεγάλη, με σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, η οποία, όπως τόνισε, προχωρεί με «αργούς ρυθμούς» στην ανάκαμψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα