Κουβέλης: Είμαστε η “τρίτη λύση” ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ως την «τρίτη λύση» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Φώτης Κουβέλης τη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και από τον ευρύτερο κεντροαριστερό

χώρο, όπως η Μαριλένα Κοππά και ο Χάρης Καστανίδης.

Ο κ. Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην εκδήλωση για τη συγκρότηση της «ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία», σημείωσε ότι στόχος της συνεργασίας είναι να εκφραστούν εκείνοι «που δεν αποδέχονται την κυβερνητική πολιτική. Αυτούς που αποκρούουν την πολιτική της αντιπολίτευσης, που αρκείται σε εύκολους αφορισμούς, αντιτίθεται σε αναγκαίες δημοκρατικές αλλαγές, αθροίζει συντεχνιακά αιτήματα και εμφορείται από έναν παρωχημένο κρατισμό».

Αναφερόμενος στις διεργασίες που γίνονται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, μεταξύ των οποίων και η πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη με το «Ποτάμι», υποστήριξε ότι στερούνται σαφούς πολιτικού στίγματος.

«Πολλοί αναφέρονται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Αξιόλογοι άνθρωποι βρίσκονται παντού και προσπαθούν να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της. Όμως ας πούμε κάποια πράγματα ξεκάθαρα» είπε.

Και συμπλήρωσε: «Εμφανίζονται νέες κινήσεις και πρωτοβουλίες, χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα, χωρίς προγραμματικές επεξεργασίες, χωρίς ιδεολογικές αναφορές. Επιχειρούν να εκφράσουν πιθανώς ορισμένες ευαισθησίες. Διεκδικούν την “κοινή λογική” και φιλοδοξούν να τους εκφράσουν όλους. Όμως, ερωτώ από αυτό το βήμα. Τι προτάσσει η λεγόμενη “κοινή λογική” για τις εργασιακές σχέσεις; Ποια είναι η πρόταση της “κοινής λογικής” για τους ανέργους, τους απλήρωτους του ιδιωτικού τομέα; Για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Ποια είναι η πρόταση της “κοινής λογικής” για το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να διαμορφωθεί στη χώρα;».

Σημείωσε μάλιστα ότι το «νέο» δεν προσδιορίζεται από τον χρόνο της εμφάνισής του ή από τις δηλώσεις των δημιουργών του αλλά «προϋποθέτει λόγο συγκεκριμένο και για το σήμερα και για το αύριο, καθώς και προγραμματικές δεσμεύσεις. Το νέο δεν μπορεί να δομείται πάνω στα υλικά του παρελθόντος, με εργαλεία την ιδεολογική ασάφεια και την πολιτική σύγχυση. Έτσι, καταντά αυθεντικός συνεχιστής του παλιού. Πολιτική χωρίς περιεχόμενο είναι σίγουρο πως καταντά πολιτική δίχως πολιτική».

Απαντώντας στις επικρίσεις για την άρνηση της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την κίνηση των 58 είπε ότι «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που έκανε τις επιλογές της. Επιλογές που την απομακρύνουν από τον προοδευτικό χώρο και την προσδένουν στο άρμα των συντηρητικών πολιτικών. Είναι η επιλογή της στρατηγικής σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία που έκανε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Για μας, όπως ήδη έχουμε πει, ο προοδευτικός πόλος έχει νόημα μόνο αν είναι πραγματικά προοδευτικός».

Τέλος, είπε ότι εφόσον εκλέξουν ευρωβουλευτή θα συνεργαστούν με την ευρωομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και πως στηρίζουν την υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, του Μάρτιν Σουλτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα