Κουτσούμπας: Ως εδώ και μη παρέκει

Μετά τη συνάντησή του με τον Σύλλογο Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

«Εκφράσαμε τις θέσεις του ΚΚΕ για ριζική ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, η οποία συνεχώς υποβαθμίζεται από την κυβερνητική πολιτική. Χρειάζεται ενίσχυση και σε έμψυχο δυναμικό, σε προσωπικό και με ενίσχυση σε υλικοτεχνικά μέσα και υποδομές.

Και βεβαίως με ενίσχυση της νομοθεσίας, η οποία όλο και περισσότερο ελαστικοποιείται, παίρνοντας ουσιαστικά πίσω δικαιώματα και κατακτήσεις εργαζομένων. Μια νομοθεσία που, όπως ξέρετε, έγινε πραγματικότητα όλα τα προηγούμενα χρόνια με την πάλη και τον αγώνα των εργαζομένων. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα τους και στα αιτήματά τους. Και βεβαίως ταυτόχρονα τονίσαμε ότι η πάλη αυτή, η διεκδίκηση λύσης για τα ζητήματα της Επιθεώρησης Εργασίας, της υγιεινής και ασφάλειας, θα πρέπει να συνοδεύεται με την υπεράσπιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την εξάλειψη της ανεργίας και βεβαίως τη μη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να τονίσω -τελειώνοντας- για άλλη μια φορά, την ανάγκη να δυναμώσει ο ενιαίος αγώνας όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων, η Λαϊκή Συμμαχία, για να ανατραπεί συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική, που οδηγεί και αυτόν τον κλάδο και αυτόν τον τομέα σε συρρίκνωση, σε υποβάθμιση και να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα κοινωνία».

Σε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με το μέτωπο της κοινωνικής ασφάλισης, τα νέα μέτρα και τις αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε:

«Το μήνυμα του ΚΚΕ είναι: «Ως εδώ και μη παρέκει. Δεν πάει άλλο». Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι αυτή τη στιγμή πάνω από 50% πληρώνονται μέχρι 500 ευρώ τις συντάξεις τους και πάνω από 25% βρίσκονται μεταξύ 500 και 700 ευρώ. Πως να ζήσει ένας συνταξιούχος, πως να γιατροπορευτεί, πως να έχει τα στοιχειώδη; Ενώ έδωσε τα πάντα σε όλη τη ζωή για να μπορεί να έχει αυτή την ασφάλιση και αυτή τη σύνταξη σήμερα. Και ενώ ετοιμάζονται και νέα μέτρα, ταυτόχρονα δεν έχουν μπει ακόμα σε εφαρμογή τα παλιότερα μέτρα που έχουν ψηφιστεί. Από το 2014 θα έχουμε σοβαρές περικοπές, μειώσεις στα εφάπαξ, θα έχουμε δραστικές μειώσεις στο ΕΚΑΣ σε σχέση με αυτούς που είναι κάτω από 65 χρονών. Και βεβαίως θα υπάρχουν και πολλές ακόμα εξελίξεις που θα μπουν σε εφαρμογή από την 1/6/2014, που αφορούν όσους συνταξιοδοτούνται σήμερα με δραστικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Από αυτή την άποψη, είναι απαράδεκτη και η συζήτηση που γίνεται για οποιαδήποτε νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν τον Έλληνα συνταξιούχο ή τον εργαζόμενο που θα βγει σήμερα-αύριο στη σύνταξη. Πρέπει να σημάνει συναγερμός παντού. Και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, και για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, και για τους αυτοαπασχολούμενους, γιατί τα άμεσα μέτρα αφορούν και τους ίδιους με μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ. Και για μια σειρά άλλα -ειδικά όπως τα λένε- ταμεία, των πρώην ΔΕΚΟ, των τραπεζών και λοιπά, όπου κι εκεί επίκειται δραστική μείωση των συντάξεων. Συναγερμός παντού, καμία επανάπαυση, μεγάλη επαγρύπνηση να υπάρχει σε όλους».

Keywords
Τυχαία Θέματα