Κωνσταντινόπουλος: Η μάχη δεν είναι επικοινωνιακή, αλλά ουσιαστική

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real Fm” και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του κ. Κωνσταντινόπουλου:

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε να καλημερίσουμε και να κουβεντιάσουμε με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Οδυσσέα

Κωνσταντινόπουλο. Κύριε Κωνσταντινόπουλε καλημέρα σας.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα και εύχομαι και περαστικά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είμαι κρυωμένος μέρες τώρα. Με ένα σχόλιο του ακροατή θα ξεκινήσω τη συνέντευξη μαζί σας, με το εάν όντως διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα ή αν απλώς παίζονται επικοινωνιακά παιχνίδια αυτές τις μέρες;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ακροατής νομίζω ότι είναι άνθρωπος ο οποίος γράφει κείμενα και στο real.gr

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατά καιρούς μας στέλνει κείμενά του.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ναι. Τον παρακολουθώ κι εγώ. Έχουμε συνομιλήσει πάρα πολλές φορές και στα social media για όλα αυτά. Αν διαπραγματεύεται ή όχι η κυβέρνηση. Εγώ θα σας πω το εξής, και νομίζω ότι θα πρέπει να μείνουμε από εδώ και πέρα σε αυτό το θέμα. Για το τι έγινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αν υπήρξε διαπραγμάτευση, αν υπήρξαν ισοδύναμα, αν υπήρξαν διάφορες άλλες εναλλακτικές προτάσεις ή λύσεις, δεν ξέρω κατά πόσο δικαιώθηκαν αυτοί που τα έλεγαν.

Δεν ισχυρίζομαι ότι ακολουθήσαμε τον καλύτερο δυνατό δρόμο, αλλά ίσως ακολουθήσαμε τον πιο ασφαλή δρόμο. Θέλω να σας πω όμως ότι σήμερα, που βρισκόμαστε πάλι σε ένα κομβικό σημείο και ακούγονται διάφορα τον τελευταίο καιρό για μέτρα και νέες μειώσεις συντάξεων και μισθών, αυτό που είναι ξεκάθαρο πια από την κυβέρνηση, τόσο από τον Πρωθυπουργό, όσο και από τον Αντιπρόεδρο και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και από τα κόμματα είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εδώ το ερώτημα είναι, ποιο είναι το πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης; Δηλαδή η κόκκινη γραμμή, η μόνη κόκκινη γραμμή είναι ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις; Γιατί γνωρίζετε κάλιον εμού, ότι για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να μειώσεις τη σύνταξη ή το μισθό, εάν αυξήσεις τους φόρους, ή εάν επιβάλεις νέα χαράτσια, ή εάν για παράδειγμα, βρεις άλλους τρόπους αφαίμαξης των πολιτών, το να μη τους μειώσεις την ονομαστική αξία του μισθού τους δεν λέει τίποτα.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σωστά. Νομίζω ότι το φορολογικό γνωρίζουμε ποιο είναι. Όσον αφορά τον φόρο ακινήτων προωθείται και νομίζω ότι θα είναι πιο αντικειμενικός και θα είναι μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη φορά, ελπίζω να το δούμε και στο σχέδιο. Ήδη το πρώτο σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον κ. Στουρνάρα δεν έγινε αποδεκτό από ό,τι θυμάστε. Περιμένουμε το τελικό σχέδιο για να δούμε εάν αυτό που λέτε ισχύει ή όχι. Εμείς πιστεύουμε και θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους να μην ισχύει αυτό.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα που βάλατε, δεν υπάρχει κάτι άλλο αυτή τη στιγμή το οποίο μπορεί να προκύψει. Αν υπάρχει κάτι εξειδικευμένο θα ήθελα να με ρωτήσετε για να μπορέσω να σας απαντήσω.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όταν ακούει κανείς, για παράδειγμα, τον κ. Στουρνάρα να δηλώνει στη Βουλή περίπου ότι το μνημόνιο είναι ευαγγέλιο, δηλαδή ότι είναι το μόνο σοβαρό πολιτικό κείμενο στη χώρα και την επομένη μέρα ακούει τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο να μιλούν για διαπραγμάτευση, εκεί υπάρχει μια αντίφαση.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εύχομαι η επανάσταση να μην ξεκινάει με το γράψιμο –και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους μας- των κυριακάτικων φύλλων της Παρασκευής και να ολοκληρώνεται την Κυριακή, που κυκλοφορούν τα κυριακάτικα φύλλα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί το λέτε αυτό;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω ότι είναι πολύ πιο σοβαρή αυτή η υπόθεση. Εγώ την έχω ζήσει, δεν ξέρω εάν σας το έχω πει, εγώ είμαι παιδί του μνημονίου πολιτικά. Έχω έρθει το 2009 και έχω βρεθεί αντιμέτωπος με όλες αυτές τις καταστάσεις και πιστεύω ότι όλοι όσοι έχουν ένα αξίωμα πολύ σημαντικό, θα πρέπει να δούνε την ουσία αυτή τη στιγμή της υπόθεσης. Δεν είναι επικοινωνιακή μάχη. Είναι ουσιαστική μάχη για το επόμενο χρονικό διάστημα. Αφορά τη χώρα και αφορά τους ανθρώπους, αφορά κυρίως το να πειστούν οι εταίροι μας το τι θυσίες έχει κάνει ο κόσμος. Αφήστε το πολιτικό σύστημα απ’ έξω, δεν με ενδιαφέρει. Για τον κόσμο. Και για να το αποδείξουμε αυτό δεν μπορεί να περάσει με κυριακάτικα δημοσιεύματα και με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Θέλει πολύ δουλειά, πρέπει να παρουσιάσουμε όλα αυτά που είπαμε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, με επιχειρηματολογία στους εταίρους μας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέτε ότι κάποιοι από την κυβέρνηση κάνουν διαρροές στα κυριακάτικα φύλλα και τη Δευτέρα η επανάσταση …

Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ήμουν σαφής νομίζω.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απλώς το είπατε με τόσο έντονο τρόπο, που δεν το έχουμε ξανακούσει, ειδικά από βουλευτή που ανήκει στο κυβερνητικό μπλοκ, να λέγεται αυτό. Και μάλιστα από τον Εκπρόσωπο του ενός εκ των δυο κομμάτων.

Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, βεβαίως. Θέλω να σας πω ότι αυτή η προσπάθεια που έχουμε ….

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Που σημαίνει ότι βλέπετε κι εσείς ότι παίζεται ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Επομένως έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, ακριβώς το αντίθετο. Για να μη λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά δεν πρέπει να κάνουμε όλα αυτά και να πάμε στην ουσία της υπόθεσης. Ακριβώς το αντίθετο λέω.

Θα σας πω κάτι. Διαβάσατε σήμερα, αφού το είπατε, τη δήλωση του κ. Λαφαζάνη, ο οποίος είπε ότι «με ανάγκασε το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσω κάτι;».

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, την διάβασα.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σίγουρα θα ήρθε στο μυαλό σας πόσες φορές αναγκάστηκαν κάποιοι –σε εισαγωγικά – να ψηφίσουν όχι ένα νομοθέτημα το οποίο ήταν σίγουρο ότι θα περάσει αλλά που αφορούσε την ίδια τη χώρα και τη χρηματοδότησή της. Ξέρετε, ο ΣΥΡΙΖΑ πάει προς το ρεαλισμό. Εγώ το κατανοώ και είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα. Απλώς όλα αυτά που γίνονται, απαντούν σε όλα τα ερωτήματα που έθεταν ήδη το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Και για να μη χαλάσω τη συζήτησή μας, θέλω να σας πω ότι για μένα η ουσία είναι ότι αυτά που είπαμε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και τα είπε το ΠΑΣΟΚ – είναι όλα αυτά που συμφωνούμε-. πρέπει αυτά να είναι τα επιχειρήματά μας, με τα οποία πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας για να μην γίνει οτιδήποτε άλλο.

Θέλω να σας πω – και θα κάνουμε και δήλωση, ίσως αυτή τη στιγμή έχει βγει η δήλωση από το Γραφείο Τύπου – ότι οι διαρροές που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες για νέες νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν τόσο την αύξηση των ορίων ηλικίας, όσο και νέες μειώσεις των συντάξεων, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δημιουργούν άλλη εντύπωση την ώρα που ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης έχουν δηλώσει τα περί αντιθέτου, ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Ποιος είναι αυτός ο οποίος κάνει αυτές τις διαρροές; Ή ποιοι;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Παρ’ ότι εγώ έχω την άποψη που υπερψηφίστηκε και χθες στη Βουλή, δηλαδή ότι καλώς διακόπτεται η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, μέχρι να ξεκαθαριστεί δικαστικά η υπόθεση, υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας και συνάδελφοι δημοσιογράφοι, που έχουν την αντίθετη άποψη. Θεωρούν δηλαδή ότι έτσι καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας και η Βουλή σπεύδει να κόψει τη χρηματοδότηση σε ένα πολιτικό κόμμα ψηφισμένο από το λαό, επειδή ορισμένα στελέχη του κατηγορούνται χωρίς να έχουν ακόμη καταδικαστεί. Τι απαντάτε σε αυτούς;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι από τη στιγμή που είναι προφυλακισμένοι ο Πρόεδρος του κόμματος, αρκετοί βουλευτές του και κάποια στελέχη που βρίσκονται με περιοριστικούς όρους εκτός – και ίσως το επόμενο χρονικό διάστημα χρειαστεί με την άρση της ασυλίας που ολοκληρώνεται στη Βουλή να ξαναπάνε στη δικαιοσύνη – μπορεί να γίνει μια αναστολή μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της δικαιοσύνης. Αυτά τα λεφτά δεν χάνονται, αν η δικαιοσύνη αποφασίσει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, τα λεφτά θα πάνε εκεί που πρέπει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πόσο σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να μην είναι καλά δεμένη αυτή η υπόθεση; Εκφράζεται από πολλούς αυτή η ανησυχία, ότι δηλαδή μπορεί να γίνει μπούμερανγκ η υπόθεση εάν δεν είναι καλά δεμένη με στοιχεία και αποδείξεις.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ πιστεύω ότι στα ζητήματα της δικαιοσύνης δεν πρέπει να παρεμβαίνει κανένας. Η δικαιοσύνη από τη στιγμή που έχει πάρει το δρόμο της, έχει πάρει τις αποφάσεις και ξέρει τι πρέπει να κάνει. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο τέλος και θα πρέπει να σεβαστούμε είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει την απόφαση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Άλλο ένα θέμα. Ναυπηγεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για Εξεταστική Επιτροπή και εστιάζει στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, και στις δικές του αποφάσεις για το ζήτημα των ναυπηγείων, θεωρώντας τον υπεύθυνο για πολλά απ’ όσα έχουν συμβεί στην υπόθεση αυτή. Γιατί αρνείστε την Εξεταστική Επιτροπή; Δεν είναι προτιμότερο για όλους να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα σχόλιο που αφορά το πολιτικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιείται ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ σε θέματα σκανδαλολογίας από το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα ο αγαπημένος τους σάκος του μποξ, για πολλούς λόγους, γιατί κυρίως τους δημιουργούμε προβλήματα σε σχέση με τον πολιτικό χώρο που θέλουν να καταλάβουν.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως και ο σημερινός σας εταίρος, ο κυβερνητικός, η Ν.Δ., ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε αρνηθεί να ψηφίσει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις στη Βουλή. Είχε ψηφίσει όχι και μιλούσε τότε ο εκπρόσωπός της που τότε ήταν στο θέμα αυτό ο κύριος Καμμένος για οσμή σκανδάλου.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες έβγαλε μια ανακοίνωση η κυβέρνηση, μέσω του κ. Σίμου Κεδίκογλου, η οποία είναι σαφής για το τι θέλει και τι πιστεύει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βέβαια αρκετοί από τους συμπολίτες μας λένε ότι αυτή η ανακοίνωση βγαίνει υπό τη σκιά της κυβερνητικής σας συνεργασίας πλέον. Ότι δηλαδή είναι μονόδρομος το να στηρίξει.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα είχε πει ο Αντιπρόεδρος και ο Πρωθυπουργός από τον Ιούνιο προς τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, αλλά θέλω να σας πω κάτι άλλο. Θα σας παρακαλούσα και θα τους παρακαλούσα – εσείς που μπορείτε να κάνετε καλή έρευνα – να δείτε τι έλεγε τόσο ο κ. Δρίτσας που ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τότε στο θέμα αυτό, όσο και ο κ. Κώστας Τασούλας, ο οποίος σήμερα είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Καραμανλή και βουλευτής της Ν.Δ. Θα δείτε ότι και οι δυο συνάδελφοι δεν μίλησαν για τη διαφάνεια των συμβάσεων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, το να βγουν τα πρακτικά στη δημοσιότητα, για να μπορέσει ο καθένας να καταλάβει ότι ναι υπήρχε διαφορετική αντίληψη για το πώς θα προχωρήσουν αυτά τα πράγματα. Δεν έβαλε όμως κανένας θέμα διαφάνειας, τόσο ο κ. Δρίτσας, όσο και ο κ. Τασούλας.

Άρα το ζήτημα είναι πάλι να μπούμε στη σκανδαλολογία; Δεν υπάρχει πρόβλημα. Εμείς τους καλούμε να έρθουν στη Βουλή και να καταθέσουν την πρόταση, που την καθυστέρησαν ενώ έπρεπε να την είχαν έτοιμη αφού ήταν τόσο σίγουροι-. Στη Βουλή θα καταλάβουν και θα καταλάβει το Σώμα ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση σκανδάλου, που τους ενδιαφέρει για να δημιουργήσουν πρόβλημα στην πολιτική ζωή της χώρας, η οποία δίνει μια πολύ σκληρή μάχη για τις διαπραγματεύσεις. Και κυρίως τους ενδιαφέρει το πώς θα κερδίσουν οφέλη χτυπώντας το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό το περιβόητο πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ θα το δούμε;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτήσατε και την προηγούμενη φορά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ρωτώ κάθε φορά, μήπως μεταφέρετε το ερώτημα και μάθετε τι θα γίνει.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι είπαμε την προηγούμενη φορά ισχύει και σας επαναλαμβάνω πιο έντονα, ελπίζω και τα υπόλοιπα κόμματα να κάνουν το ίδιο που έκανε το ΠΑΣΟΚ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλημέρα. Ευχαριστώ.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας.

Keywords
χρυση αυγη, ΠΑΣΟΚ, χατζηνικολαου, τροικα, real, media, νέα, στουρναρας, βουλη, μνημονιο, σαμαρας, βενιζελος, μπλοκ, σημαίνει, συριζα, αποδειξεις, φως, καμμενος, κινηση στους δρομους, ολγα λαφαζανη, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, βουλευτες, το θεμα, δουλεια, θεμα, παιχνιδια, πλαισιο, φως, ωρα, real, αυξηση, ανθρωπος, βγαινει, γινει, γινονται, δευτερα, διαστημα, δειτε, δηλωση, δριτσας, εγινε, ειπε, υπαρχει, επρεπε, ερευνα, ευαγγελιο, ζωη, ιδια, ιδιο, υποθεση, ισχυει, καλημερα, κυβερνηση, κειμενο, κυριε, κομμα, λεφτα, μπλοκ, μπορειτε, μυαλο, ξερετε, οδυσσεας, ουσια, παιδι, παμε, προβληματα, ρυθμισεις, σαφης, σιγουρα, σιγουρο, συζητηση, συνταξη, σωμα, σχεδιο, τεκμηριο, φυλλα, φορα, χατζηνικολαου, οσμη, ανηκει, δικιο, ειπαμε, εξεταστικη, ετοιμη, χωρα, κειμενα, κωστας, κυριακη, λαφαζανη, media, παιχνιδι, σημαίνει, θελω να, θεματα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα