Κομισιόν: Στηρίζουμε Αναστασιάδη και Κύπρο – Τα σενάρια για το «κούρεμα»

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της αναδιαμόρφωσης του «κουρέματος» στις τραπεζικές καταθέσεις με στόχο τη μικρότερη επιβάρυνση για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα π εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, παρέπεμψε στη δήλωση του Επιτρόπου της Οικονομίας στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία ο Φινλανδός Επίτροπος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συντελεστές στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα

με κοινοτικές πηγές, η διαφοροποίηση που εξετάζεται περιλαμβάνει τρεις κλίμακες καταθέσεων. Έως 100.000 ευρώ, έως 500.000 ευρώ και πάνω από 500.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, ο Ο’ Κόνορ ανέφερε ότι «η Επιτροπή στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και των Κύπριων πολιτών για να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα της χώρας».

Σημείωσε επίσης, ότι το Eurogroup δεσμεύτηκε να καλύψει 10 δις. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 55% του κυπριακού ΑΕΠ και ότι προκειμένου να καλυφθεί το κενό έως τα 17 δις ευρώ των χρηματοδοτικών αναγκών της Κύπρου, οι ίδιες οι κυπριακές αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν το μέτρο της εφάπαξ επιβολής τέλους.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο παραβιάζεται η ευρωπαϊκή οδηγία που εγγυάται τις καταθέσεις στις τράπεζες έως 100.000 ευρώ, ο Ο Κόνορ διαχώρισε απόλυτα την κατάσταση στην Κύπρο από τα άλλα κράτη μέλη, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα φορολογικό εφάπαξ μέτρο το οποίο αποφάσισαν να επιβάλουν οι ίδιες οι κυπριακές αρχές, προκειμένου να διευκολυνθεί το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα