«Κλειδώνει» το Μνημόνιο στην Κύπρο

Με συσκέψεις επί συσκέψεων η Λευκωσία επιχειρεί να κλειδώσει το Μνημόνιο μέχρι το πρωί της Τρίτης, ώστε αυτό να εξεταστεί από τις ομάδες εργασίας του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη.

Η Κυβέρνηση δεν διαβουλεύεται ένα νέο Μνημόνιο, αλλά επέκταση του συμφωνηθέντος από την προηγούμενη Κυβέρνηση, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, λέγοντας ότι επιχειρούνται «επιμέρους, αλλά πολύ σημαντικές

βελτιώσεις» παρά την επιδείνωση στα δεδομένα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει την επιδείνωση αυτή, η οποία, όπως ανέφερε προέκυψε από την «ατολμία και αναποφασιστικότητα» της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται:

Όπως αναφέρει το sigmalive καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα, τόσο μόνιμων όσο και ωρομίσθιων υπαλλήλων. Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται μέτρο για κλιμακωτές περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που θα κυμανθούν από 0,8-2,5%.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και το θέμα της υγείας των δημοσίων υπαλλήλων, αφού πιθανόν να κληθούν οι ίδιοι να καλύψουν τα έξοδα τους σε ότι αφορά την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, με μία αποκοπή ύψους 1,5% του μισθού τους, μέχρι την εφαρμογή του ΓΕΣΥ το 2015.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο η Κύπρος να εξασφαλίσει επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής. Σε ότι αφορά τις τράπεζες, οι απαιτήσεις της τρόικας για συρρίκνωση του τομέα φαίνεται να έχουν αυξηθεί. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να δοθεί επιμήκυνση στην αποπληρωμή δανείων των πολιτών χωρίς να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων καθώς και παγοποίηση δανείων ανέργων συμπολιτών μας.

Συζητήσεις γίνονται επίσης για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης της Αρχής Λιμένων, της CYTA, και της ΑΗΚ, καθώς και του ενδεχόμενου να δοθούν κίνητρα πρόωρης αφυπηρέτησης σε 260 μόνιμους αξιωματικούς που βρίσκονται στις σχολές αξιωματικών στην Ελλάδα σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα