Καρύδης: Ύβρεις, δημαγωγία και λαϊκισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό skai 100.3 και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Οικονόμου, μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του κ. Καρύδη:

“ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί η κυβέρνηση δεν επέλεξε να συζητηθεί το ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ» στην Ολομέλεια της Βουλής;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Αυτή τη στιγμή είμαστε σε θερινά τμήματα, υπάρχει ο Κανονισμός της Βουλής,

υπάρχει το Σύνταγμα, ας περιμένουμε μέχρι το μεσημέρι που θα συνεδριάσει η διάσκεψη των προέδρων και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις. Ανάλογα και με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα, αν δηλαδή συγκεντρώνονται πάνω από 120 βουλευτές, (τις τελευταίες μέρες αυξάνονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές), να δούμε αν αυτές οι προτάσεις είναι στην ίδια κατεύθυνση. Διότι υπάρχει ένα θέμα με το ΚΚΕ. Το έχετε αναφέρει και εσείς πολλές φορές στην εκπομπή σας ότι από το ΚΚΕ υπάρχει καθολική αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς. Κάποια άλλα κόμματα ζητούν δημοψήφισμα μόνο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ. Υπάρχει η πρόταση της Χρυσής Αυγής και εδώ τίθεται ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα στην περίπτωση που θα συνυπολογίσουν τις υπογραφές της Χ.Α. στο μέτωπο ή στις συμμαχίες που θέλουν να δημιουργήσουν. Μένει να δούμε που θα καταλήξουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολιτικά μπορεί να μην την αθροίσουν αλλά κανονικά αθροίζεται. Δηλαδή αριθμητικά είναι από την ίδια πλευρά, άλλο που μπορεί να πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι εμένα δε με εκφράζει.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Το Επιστημονικό Συμβούλιο μιλά θεσμικά, επιστημονικά αλλά το βάρος πέφτει στις πολιτικές δυνάμεις για το τι θα κάνουν. Μπορεί να έχουμε αρνητικές εκπλήξεις. Αν βρεθούν οι 120 είναι η συνταγματική διαδικασία που θα καθορίσει σε ποιο κοινοβουλευτικό επίπεδο θα γίνει η συζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς, ως ΠΑΣΟΚ τι λέτε;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Το είπε χθες και ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος, ο κ. Κουτσούκος στη Βουλή. Εάν οι προτάσεις είναι προς την ίδια κατεύθυνση, με το ίδιο περιεχόμενο και την ίδια αιτιολογική βάση, να προχωρήσει η συζήτηση. Άλλωστε εμείς πότε δεν κρυφτήκαμε από συζητήσεις ενώπιον όλων των βουλευτών. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό το νομοσχέδιο το οποίο είχε κατατεθεί τον Μάρτιο για τη μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τη «μικρή ΔΕΗ», μετά από δικές μας πρωτοβουλίες και προτάσεις που καταθέσαμε είναι ένα τελείως διαφορετικό νομοσχέδιο. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η εξέλιξη βοηθάει την οικονομία, βοηθάει την ίδια τη ΔΕΗ. Αλλά και στην κοινωνία υπάρχει πλειοψηφική άποψη να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Και στους ίδιους τους εργαζόμενους μικρό ποσοστό συμμετείχε στις απεργιακές κινητοποιήσεις, δηλαδή στους 18.000 εργαζόμενους συνολικά, στη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ, την εταιρεία μεταφοράς και τον ΔΕΔΗΕ, την εταιρεία των δικτύων, δε συμμετείχε πάνω από 25%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εργαζόμενοι έτσι κι αλλιώς διασφαλίζονται.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι και οι εργαζόμενοι βλέπουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που στην ουσία θα τις ενδυναμώσουν και θα τις απελευθερώσουν από το τέλμα. Άρα το μεγάλο θέμα είναι αυτό, αν θα πάμε μπροστά ή αν θα συνεχίζουμε να κοιτάμε πίσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό είναι αυτό. Μιας και είπατε για μεταρρυθμίσεις, χθες το ΔΝΤ έθεσε ένα θέμα στο οποίο αν έχω καταλάβει εσείς διαφωνείτε, το θέμα για τις απεργίες. Αν το φέρει αυτό το θέμα η κυβέρνηση τι θα γίνει, το έχετε συζητήσει;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Εμείς έχουμε εκφράσει τη διαφωνία μας στον αρμόδιο υπουργό. Τέτοιου είδους πολύ σοβαρά θέματα δε μπορείς να τα συζητάς αιφνιδιαστικά, μέσω διαρροών διαφόρων εγγράφων και προθέσεων. Υπάρχει ο νόμος 1264 που προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας, δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε στο lock out στην ανταπεργία δηλαδή των εργοδοτών και σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να πάμε σε ανεξέλεγκτη διεύρυνση των ομαδικών απολύσεων. Εμείς αντισταθήκαμε σε αυτό και γι αυτό δημιουργήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ώστε όλοι οι κοινωνικοί εταίροι να συζητούν στο Συμβούλιο Εργασίας τα φλέγοντα θέματα, τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και στις επιχειρήσεις και να υπάρχουν συναινετικές διαδικασίες. Άρα, πρέπει να προχωρήσουμε στο πλαίσιο μιας τέτοιας πολιτικής, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά κυρίως τον ιδιωτικό τομέα που μαστίζεται από την τεράστια ανεργία 1 εκατ. πολιτών. Πρέπει λοιπόν να γίνει συνένωση δυνάμεων για να προχωρήσουν οι επενδύσεις και να λυθούν τα προβλήματα αυτά. Σε καμία περίπτωση να μην περικοπούν δικαιώματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά τα λέτε, αλλά εγώ άκουσα το ΔΝΤ να απειλεί πάλι με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα περικοπών. Σχετικά με την επανεξέταση του νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες, επαναλαμβάνω ότι δεν αποτελεί μεταρρύθμιση και δεν προωθεί αλλαγές προς το καλύτερο. Εμείς παλεύουμε να γίνουν πράξη οι μεταρρυθμίσεις, συναντώντας μεγάλες αντιστάσεις από δυνάμεις που είναι καθηλωμένες στο παρελθόν. Για τη χώρα οι μεταρρυθμίσεις είναι ένα καίριο ζήτημα αλλά πρέπει να προχωρούν έτσι ώστε να δημιουργούνται συναινέσεις και να μην δίνεται η δυνατότητα σε δυνάμεις που επιδιώκουν τον διχασμό, την πόλωση και την πλήρη άρνηση, να κερδίζουν «πόντους» σε ένα ανώφελο και καταστρεπτικό μικροπολιτικό παιχνίδι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δώσατε θετική απάντηση στην επιστολή Κουβέλη για την κεντροαριστερά .Θα αρχίσει συγκροτημένα ένας διάλογος ; Πώς θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Αυτό πρέπει να γίνει. Εμείς το ζητούσαμε, είχαμε κάνει επανειλημμένα αντίστοιχες προσκλήσεις εδώ και πολύ καιρό. Αν αυτές είχαν ευοδωθεί το προηγούμενο διάστημα και είχε δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει μία σύνθεση και μια ενότητα δυνάμεων τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά στις ευρωεκλογές. Γιατί ο πολιτικός και ο κοινωνικός χώρος της κεντροαριστεράς δεν είναι της τάξης του 8% ή του 2% ή του 4%, όπως είναι διασπασμένες οι δυνάμεις σήμερα. Μπορεί να είναι ισότιμος με τις συντηρητικές δυνάμεις της ΝΔ ή τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είδαμε στα αποτελέσματα ήταν πάνω από το 20%. Άρα αυτή η προσπάθεια πρέπει να ευοδωθεί τώρα, πρέπει να τη δούμε με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο. Πιστεύω ότι θα συγκροτηθεί το επόμενο διάστημα μια κοινή επιτροπή η οποία θα δουλέψει για όλα τα θέματα που τίθενται και που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και για τη χώρα -γιατί πάνω από όλα πρέπει να βλέπουμε τη χώρα και την πορεία της -αλλά και για την ενότητα αυτού του μεγάλου πολιτικού χώρου της κεντροαριστεράς που είναι απαίτηση μεγάλων δυνάμεων στην κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό το διάλογο, θα υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι ;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Όπως ξέρετε, έχουμε κάνει προτάσεις και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα αναφερθώ στις παλιότερες από το 2012, αλλά στις πιο πρόσφατες, όταν ο κ. Βενιζέλος πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τις ευρωεκλογές και κατέθεσε πέντε προτάσεις που αφορούν τον ρατσισμό της Χ.Α., το χρέος, την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, τα θεσμικά θέματα που μας απασχολούν για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τα ζητήματα της οικονομίας και της ακραίας φτώχειας. Σε όλα αυτά, κ Οικονόμου, πρέπει να υπάρξουν άμεσα πολιτικές συγκλίσεις. Αλλά, δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ όταν τίθεται θέμα να προσέλθει στο τραπέζι και να συγκλίνει σε κάποιους εθνικούς στόχους, έχει επιλέξει τη γραμμή των ύβρεων, της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και της καθολικής άρνησης. Άρα με αυτή την έννοια δεν μπορούμε να καλέσουμε στο τραπέζι αυτή τη στιγμή τις δυνάμεις του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Ελπίζω ότι στο προσεχές μέλλον θα υπάρξουν πιο ώριμες σκέψεις από όλες τις πλευρές και θα δοθεί η δυνατότητα στην ευρύτερη κεντροαριστερά και αριστερά να συζητήσουν με υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο”.

Keywords
συριζα, χρυση αυγη, ΠΑΣΟΚ, skai, δεη, βουλη, συνταγμα, ΚΚΕ, δημοψηφισμα 2015, συγκεκριμένο, αδμηε, εταιρεία, σημαίνει, ΔΝΤ, απεργιες, απεργια, τίθενται, βενιζελος, χρεος, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, απεργια οσε, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απολυσεις στο δημοσιο, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, αποτελεσματα ευρωεκλογων, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, μιλα, αδμηε, το θεμα, εθνικη, θεμα, οικονομια, πλαισιο, skai, αγορα, αγορα εργασιας, ανεργια, γινει, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δοθει, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, εννοια, εξελιξη, επενδυσεις, εταιρεία, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κειμενο, μικρο, μπορεις, ξερετε, ομαδα, ουσια, παμε, προβληματα, συγκεκριμένο, συζητηση, σκεψεις, τίθενται, δημητρης, δικαιωμα, δικαιωματα, χωρα, μπροστα, παιχνιδι, σημαίνει, σωστο, θεματα
Τυχαία Θέματα