«Καμπανάκι» για στάση πληρωμών στην Κύπρο

Η κυβέρνηση της Κύπρου προσπάθησε απόψε να καθησυχάσει το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε στη Βουλή από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, αλλά κυρίως της Γενικής Λογίστριας, για στάση πληρωμών αυτό τον μήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, δήλωσε πως «η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, με τη συνεργασία ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, ώστε να μην προκύψει πρόβλημα στην καταβολή μισθών και συντάξεων

στο τέλος Απριλίου».

Ο κ. Στυλιανίδης, σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις της Γενικής Λογίστριας, Ρέας Γεωργίου, ότι υπάρχουν χρήματα μόνο για 15 ημέρες, είπε ότι «το μεγάλο πρόβλημα των κρατικών ταμείων είναι κάτι που κληρονόμησε η κυβέρνηση».

Σε παρατήρηση ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα πληρωμών ως τον Μάιο, ο Χρήστος Στυλιανίδης σχολίασε ότι οι πλείστες των διαβεβαιώσεων της προηγούμενης κυβέρνησης φαίνεται ότι «δεν βρίσκονται εντός τροχιάς πραγματικών δεδομένων».

Ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι ο τόπος βρίσκεται όντως σε πολύ δύσκολη πολιτική και οικονομική κατάσταση, που επιβάλλει ορθολογισμό, σύνεση και απόλυτη εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και των προοπτικών του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ενδέχεται να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες με τη σύναψη δανείου από τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας, που ανέρχονται περίπου στα 230 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση για να καλύψει τις τρέχουσες χρηματοδοτικές της ανάγκες θα χρειαστεί 80 εκατ. ευρώ και ελπίζει ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα φέρει ένσταση για να αποφευχθεί ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα